Limonin tart

Obožujem vse kar je povezano s francosko kuhinjo, tudi njihove raznolike tarte.

Kaj je tart? Znana francoska sladica. Polnilo tarta je lahko različno, jaz sem izbrala meni ljube limone, ker me spominjajo na vroče in poletne dni, kateri se nam približujejo. 🙂

Objava ima toliko fotografij, da imam občutek, da teksta sploh ne potrebuje. 🙂 Rok se zadnje čase res počuti navdihnjenega. Očitno ne ve kakšne probleme povzroča meni, ko želim objavo napisati, saj samo pri izbiri fotografij izgubim zelo veliko časa. 🙂

Sestavine za testo:

  • 200 g moke
  • 30 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 1 jajce

Sestavine za kremo:

  • 200 ml sladke smetane
  • 200 g sladkorja
  • sok ter lupina dveh limon
  • 4 jajca

Zmešamo moko ter sladkor, mešanici  primešamo maslo tako, da nastanejo drobtine. Na koncu primešamo še jajce. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko testo. Če deluje testo suho potem dodamo malce ledene vode. Gnetemo na pomokani površini dokler testo ni popolnoma gladko.

Zavijemo v prozorno folijo ter damo za dobro uro v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Na pomokani površini testo razvaljamo, v velikost pekača, katerega bomo uporabljali. Testo zelo pazljivo prenesemo (jaz si pomakam z valjarjem) v pekač.

 

 

Limonina_pita-2

Limonina_pita-3

 

Testo je sedaj potrebno oblikovati, priporočam, da si pomagate s prsti.

Testo nežno pritisnemo ob obod pekača.

Limonina_pita-7

Limonina_pita-8

Limonina_pita-9

Limonina_pita-10

Limonina_pita-11

Limonina_pita-12

 

Robove obrežemo, v kolikor ima vaš pekač valovito obrobo vam bo že pekač pomagal narediti lepo obrobo tarta.

Limonina_pita-13

 

Limonina_pita-15

 

 

Testo prekrijamo s peki paprijem ter nanj stresemo fizolčke za peko.

Limonina_pita-18

Limonina_pita-19

Limonina_pita-20

 

Testo pečemo 25 minut.

Po 25 minutah odstranimo fižolčke ter pečemo še dodatnih 5 minut, da testo postane zlato.

Priprava kreme je zelo preposta, in sicer zmešamo vse sestavine skupaj dokler se dobro ne združijo. Tukaj sem bila jaz malce površna in nisem mešala dovolj dolgo, da bi se sladkor razstopil kar se je videlo na končnem izdelku.

Model s pečenim testom damo na pekač ter vanj vlijemo kremo. Pečemo 40 minut.

Limonina_pita-28

 

Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Odstranimo obod pekača ter tart je pripravljen na postrežbo. 🙂

Limonina_pita-33

Limonina_pita-35

Limonina_pita-37

Limonina_pita-36

 

Serviramo lahko s stepeno sladko smetano, malinami ali jagodami. Bodite ustvarjalni. 🙂

Limonina_pita-45

Limonina_pita-46

Limonina_pita-47

Limonina_pita-48

 

sladke-petke.si

Število Komentarjev: 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja