Limonina panna cotta

Limonine sladice so moje najljubše, saj so osvežilne in lahke. Tokrat sem limono vtaknila v eno izmed mojih ljubših sladic, panna cotto. Pri pripravi me je skrbelo, da okus limone v panna cotti ne bo dovolj inteziven, zato sem ga inkorporirala preko lupinice in soka limone. Vse ostale sestavine so popolnoma enake, kot pri klasični panni. Panna cotta, ko se je strdila je imela rahlo limonkast okus. Tako je nastala odlična nadgradnja klasične in včasih malce dolgočasne panne cotte.

Pri fotografiranju sem uporabila krožnik in skodelice iz keramike, izdelane s strani Dan Clay Desing. Najdete ga na instagramu (TUKAJ).

Nekaj objavljenih sladic z okusom limone na blogu:

LIMONINE KOCKE

ŠAMROLE Z LIMONINO KREMO

LIMONIN KOLAČ S KOKOSOM

Količina sestavin zadošča za 5-6 manjših steklenic kozarčkov.

Sestavine:

  • 700ml sladke smetane
  • 80g sladkorja
  • lupinica ene bio limone
  • 5 lističev želatine
  • 2 žlici limoninega soka
  • za preliv: maline, malinin pire in kokosovi kosmiči

Priprava panna cotte:

Lističe želatine namočimo v mrzli vodi za deset minut. Sladko smetano vlijemo v kozico, dodamo sladkor in lupinico bio limone. Lupinico naribamo, sama sem jo olupila z lupilcem za krompir. Pazimo le, da ne dodamo belega dela limone, ki povzroča grenkobo. Počasi segrevamo sladko smetano do vretja.

Z zmernim segrevanjem se bo okus limone infuziral v sladko smetano. Želatine ožamemo in dodamo dve žlici limoninega soka. Nato jo stopimo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku. Smetano odstavimo in spustimo skozi cedilo, da se znebimo lupinice (če bo naribana, jo lahko tudi pustimo). V smetano vmešamo stopljeno želatino.

Panna cotto vlijemo v kozarčke in jih pokrijemo s prozorno folijo, da se na panna cotti ne naredi skorjica. Postavimo jo za par ur ali čez noč v hladilnik. Ko se panna cotta strdi, jo prestavimo na servirni krožnik.

Kako to naredimo? V kozici segrejemo vodo, vanjo položimo kozarček s panna cotto, z nožem gremo previdno ob robu in kozarček obrnemo na krožnik.

Okrasimo z malininim pirejem, svežimi malinami, limonino lupinico in kokosovimi kosmiči.

sladke-petke.si