Listnata mandljeva pita

Dober mesec nazaj je znani angleški kuhar Jamie Oliver izdal svojo novo knjigo, z naslovom 5 ingredients, Quick&Easy. Takoj bo izidu knjige sem tekla v Mladinsko knjigo, da jo kupim, saj so mi bile predstavitve knjige izredno všeč.

In kar me je najbolj presenetilo? Da so jedi samo iz le petih sestavin, kar je za Jamie Oliverja prava redkost. 🙂 Vsi, ki ga spremljamo vemo, da so njegovi recepti sestavljeni iz neskončno sestavin, pogosto celo manj znanim. No, tokrat je zgodba popolnoma drugačna. Knjigo sem do sedaj prelistala že najmanj desetkrat in lahko potrdim, da so recepti res Quick&Easy.

Knjiga “5 ingredietns” je zame popolno darilo za rojstni dan ali za božično darilo, verjemite razveselili boste vsakega ljubitelja kuharskih knjig. Sigruno bo na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Kot prvo jed oziroma sladico vam predstavljam hiter kolač iz listnatega testa, ki mene po okusu spomni na potico. Glede na količine sestavin me je pred pripravo skrbelo, da bo nadeva premalo. Ko sem poskusila pečen kolač sem ugotovila, da ga je točno toliko kot ga mora biti. 🙂

Nad pito/kolačem (ne vem kako bi tole sploh poimenovala) je bil navdušen tudi moj mož, kot je razvidno iz slik je pokušal že med fotografiranjem. 🙂

 

Sestavine:

100 celih mandljev

1 žlica sladke smetane

75 g sladkorja

2 jajci

2 zavitka listnatega testa (že razvaljanega)

 

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Večji pekač obložimo s peki papirjem.

V multipraktiku/kuhinjskem robotu zmeljeno mandlje, kateri moraj postati mehki ter gladki. Dodamo sladkor, žlico saldke smetane ter 1 jajce in mešamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v enotno zmes (par sekund).

Listnato testo malce razvaljamo ter nanj položimo velik nizki krožnik, ki nam pomaga, da lahko oblikujemo krog.

Popolnoma enako naredimo z drugim zavojem listnatega testa.

Krog listnatega testa položimo na peki papir, katerega smo si predhodno pripravili na pekaču.

Nadev, mandljevo kremo razmažimo po sredini, 1-2 cm od roba pustite praznega.

Na nadev položimo drug krog listnatega testa ter ju na rahlo pritisnemo skupaj, robove pritisnite skupaj s pomočjo vilice.

Z razžvrkljanim jajcem premažemo celoten kolač ter ga potrosimo s sladkorjem

V segreti pečici pečemo dobrih 10-12 minut.

Pred peko lahko oblikujete tudi zgornjo plast kolača. V sredino položite prst, z ostrim nožem, ampak bodite zelo nežni, naredite manjše linije od sredine proti robu.

In to je vse. 🙂

Odlično za zajtrk, za sladico po kosilu ali samo primerno v trenutku, ko si želite nekaj sladkega. 🙂

 

sladke-petke.si