Listnate košarice z grškim jogurtom

Prvič, ko sem obiskala Grčijo sem postala prava oboževalka grškega jogurta. Mislim, da sem pojedla več kot 5 kg jogurta v enem tednu. Všeč mi je, da so naše trgovine dobro založene z njim, vendar seveda ni tako dober kot pravi grški jogurt. Vsaj meni se zdi, da je njihov veliko bolj kremast. In ko ne moreš imeti originala, se pač zadovoljiš s ponaredkom. 🙂 Pri modi se nam tole velikokrat zgodi, a ne? 🙂

Prav tako sem vam sladico z grškim pridihom obljubila še v moji zadnji objavi, en del sem izpolnila s Kretsko pito, drug prihaja sedaj, in sicer gre za zelo sveže ter sladke sadne košarice.

Sestavine:

  • paket listnatega testa
  • grški jogurt
  • sladkor v prahu
  • sveže sadje (maline, borovnice, jagode, ribez..)

 

Model za mafine namažemo z maslom. Z maslom ne skoparite, da ne boste imeli problema z odstranjevanjem košaric iz modela. 🙂

 

Model namastimo

Model namastimo

 

Testo, v kolikor vam ni uspelo kupiti že razvaljanega, razvaljate v nekaj podobnega kvadratu. 🙂 Med valjanjem na testo posipamo dober ščepec sladkorja, kaaterega z valjarjem vtremo v samo testo.

 

Testo razvaljamo

Testo razrežemo na kvadrate ter jih položimo v model za mafine. S prsti si pomagamo, da testo pritisnemo ob model, v kolikor imate dolge nohte kot jaz boste imeli velik problem. 🙂 S pomočjo manjše vilice prepikamo testo.

 

DSCF8605

Testo damo v modelčke

 

V vsako košarico položimo majhen košček peki papirja ter nanj kroglice za peko, lahko tudi fižol, s čimer razpolagate. S tem preprečimo, da bi se testo napihnilo.

 

DSCF8608

Kroglice za peko

 

Košarice položite v pečico segreto na 180 stopinj ter jih pečite 15 minut. Po petnajstih minutah model vzamite iz pečice ter odstranite kroglice in peki papir. Košarice položite v pečico še za dodatnih 20 minut.

V vmesnem času grški jogurt zmešate s sladkorjem v prahu ter ga do uporabe shranite v hladilnik. Količina je seveda odvisna koliko listnatih košaric pečete. S sladkorjem v prahu nisem pretiravala, dodala sem dobre dve žlice.

Ko se košarice obarvaja rjavo, vzamite model za mafine iz pečice in še vroče odstranite iz modela ter jih pustite, da se ohladijo.

Ko so ohlajene jih napolnimo z grškim jogurtom.

 

V ohlajene košarice dodamo grški jogurt

V ohlajene košarice dodamo grški jogurt

 

Na jogurt dodamo sveže sadje.

 

DSCF8623

 

DSCF8624

 

Jaz sem košarice na koncu posula še z sladkorjem v prahu.

 

DSCF8628

 

Nadev košaric lahko prilagodite vašemu okusu in željam. Meni sta najljubša nadeva ali maskarpone ali grški jogurt ter vanilijeva krema. Recept lahko vzamete iz objave: http://sladke-petke.si/samrole-mille-feuille-z-vanilijevo-kremo/.

 

Lepo sladkanje, Klavdija

 

DSCF8642

 

 

 

 

sladke-petke.si