Losos s parmezanovo skorjico

Losos se v zadnjem letu kar velikokrat pojavi na mojem krožniku. Naj bo pečen na ponvi, v kremni omaki s testeninami ali v listnatem testu. Uporabimo ga lahko na tisoč in en način, venomer pa je nezamenljivega okusa. Jaz sem ga tokrat spekla v pečici s parmezanovo skorjico, ki lososa še nadgradi.

Sestavine:

  • 500g file lososa
  • 50g drobtin
  • 50g parmezana
  • peteršilj
  • 2 stroka česna
  • 50g masla
  • sol poper
  • olivno olje

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. Pekač obložimo s peki papriejm ali z alu-folijo.

V posodi zmešamo drobtine, parmezan, peteršilj in česen. Dodamo stopljeno maslo in premešamo sestavine, dokler drobtine ne vpijejo masla. Očiščen file prestavimo na pekač. File premažemo z žlico olivnega olja in začinimo s soljo in poprom. Sol in poper lahko dodamo tudi parmezanovi masi. Parmezanovo maso razporedimo po lososu.

Losos pečemo v segreti pečici od 12-15 minut. Losos ne potrebuje veliko časa, notranjost mora ostati rožnata in sočna. Losos postrežemo z rezinami limone in skledo solate. Kot prilogo lahko tudi pire krompir ali pečeno zelenjavo.

sladke-petke.si