Mafini iz kruha in malin

Kako uporabiti star kruh za sladico? Kako se znebiti starega kruha, brez da ga vržemo v smeti? Iz njega lahko pripravimo vrhunske mafine z malinami, odlični za zajtrk ali popoldanski prigrizek ob kavi.

Ni potrebno, da uporabimo toast, katerikoli drug kruh bo prav tako popolnoma v redu. V mafine lahko namesto malin dodamo drugo sadje in čokolado ter oreščke. Eksperimentirajmo in ustvarimo nam najljubšo kombinacijo. Sem ljubiteljica malin, zato se v mojih mafinih velikokrat znajdejo, za piko na i pa dodajo še kislost.

Sestavine:

  • 8 rezin toasta ali cca. 200g kruha
  • 4 jajca
  • 250ml mleka
  • 150ml sladke smetane
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 vanilijev sladkor
  • 80g sladkorja
  • 80g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 2 pesti zamrznjenih malin

 

Pečico segrejemo na 180°C. Pekač za peko mafinov napolnimo s papirnatimi modelčki. Toast oz. kruh narežemo na manjše kose. V posodi zmešamo jajca, mleko, smetano, sladkor, vanilijevo esenco in cimet. V mešanico dodamo na manjše koščke narezan kruh, nežno premešamo in pustimo stati deset minut. Kruh bo v tem času vase posrkal tekočino in se zmehčal, zato nič skrbeti v kolikor je vaš kruh trd.

Masi primešamo presejano moko in pecilni prašek. Preden papirnate modelčke napolnimo z maso, vanjo vmešamo še dve pesti zamrznjenih malin (svežih je škoda 😌).  Modelčkov ne napolnimo do vrha, saj mafini med peko še narastejo.

Pečemo v segreti pečici 45 minut. Ko so pečeni, jih preložimo na rešetko in počakamo, da se nekoliko ohladijo. Odlični so topli, ampak tudi če jih pripravite dan prej, nihče ne bo rekel ne. 🙂

sladke-petke.si