
Malinin cheesecake z belo čokolado
Vedno, ko me kdo vpraša kaj najraje pripravim za sladico, bom odgovorila cheesecake. Priznam, da mi v mrzlih mesecih nekako bolj pašejo cheesecaki ki so pečeni, ampak vseeno ohranijo svežino, ki jo od cheesecaka pričakujemo. Točno takšen je pečen cheesecake s kremo iz maskarpone sira, kisle smetane in bele čokolade, ki ga obogatimo s prelivom iz malin. Ker potrebuje čas, da se ohladi, je primeren za druženja, saj ga lahko pripravimo dan vnaprej in do prihoda gostov počaka v hladilniku…
Na blogu prav tako najdete PEČENE CHEESECAKE REZINE S CITRUSI (KLIK). Definitivno primeren za ta čas.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine za malinin preliv:
- 150g zamrznjenih malin
- 1-2 žlici sladkorja
- dve žlici limoninega soka
Priprava preliva:
Vse sestavine stresemo v ponev in jo pristavimo na štedilnik. Na zmerni temperaturi segrejemo zmes in nato dušimo dobrih 5 minut, dokler maline ne začnejo razpadati. Če želimo gladek preliv, ga spustimo čez cedilo. Damo na stran, da se preliv ohladi.
Nikakor pri prelivu ne pretiravamo s sladkorjem, saj bo krema iz bele čokolade dovolj sladka, zato potrebujemo bolj kisel preliv.
Sestavine za piškotno podlago:
- 200g piškotov
- 80g masla
Priprava piškotne podlage:
Maslo raztopimo in počakamo, da se nekoliko ohladi, piškote zdrobimo. Pekač premera 24×24cm premažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. Po dnu pekača enakomerno porazdelimo zdrobljene piškote. Pekač postavimo v hladilnik za najmanj pol ure. V tem času se lotimo priprave nadeva.
Sestavine za nadev:
- 150g bele čokolade
- 500g maskarpone sira
- 25g sladkorja v prahu
- vanilijev ekstrakt
- 2 jajci
- 180g kisle smetane
Priprava nadeva:
Belo čokolado nad vodno kopeljo stopimo. Maskarpone in sladkor damo v skledo ter zmešamo. V kremno maso dodajamo jajca, eno po eno. Primešamo belo čokolado in kislo smetano.
Pečico segrejemo na 160°C. Iz hladilnika vzamemo pekač in zmes prelijemo preko piškotnega dna in jo razporedimo in pogladimo. Z žlico naključno razporedimo po kremi maline. Spiralni vzorec naredimo s pomočjo lesene palčke oz. zobotrebca.
Pekač položimo v segreto pečico in pečemo dobro uro. Ko je pečen, pečico ugasnemo in rezine pustimo v pečici pri priprtih vratih dobrih 15 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se v celoti ohladijo in jih čez noč postavimo v hladilnik.