Malinin cheesecake

Recept za nov cheesecake, tokrat v kombinaciji malin in grškega jogurta. Priznam eden izmed boljših, saj sem na splošno ljubiteljica malin. V vseh sladicah. 😍

Sestavine za piškotno podlago:

  • 150g piškotov
  • 70g masla
  • 1 žlica kokosove moke

Najprej se lotimo priprave piškotne podlage. Maslo stopimo na zmerni temperaturi. Piškote zdrobimo, ali v multipraktiku ali jih damo v vrečko in jih zdrobimo z valjarjem. Zdrobljenim piškotom dodamo stopljeno maslo in kokos. Tortni model premera 18cm premažemo s sončničnim oljem (nikoli z maslom). Piškotno testo pretresemo v tortni model, ga enakomerno porazdelimo po pekaču, potlačimo in shranimo v hladilnik za dobre pol ure. V tem času, ko se naše dno hladi se lotimo priprave kreme.

 

Sestavine za kremo:

  • 300g maskarpone sira
  • 250g grškega jogurta
  • 1 lonček kisle smetane (180g)
  • 80g sladkorja v prahu
  • paket želatine (6 lističev)

Želatino pripravimo v skladu z navodili. Lističe namočimo v mrzlo vodo za deset minut. V posodi zmešamo maskarpone, jogurt, kislo smetano in sladkor, dokler se dobro ne združijo. Lističe želatine ožamemo, jih dodamo v majhno ponev in rahlo segrejemo. Takoj, ko se želatina stopi, dodamo v ponev približno 1-2 žlici mešanice jogurta in premešamo z želatino. To mešanico dodamo nazaj v posodo z ostalo kremo in dobro premešamo. Kremo prelijemo preko piškotne podlage. Postavimo v hladilnik in pustimo, da se ohladi, najmanj dve uri.

 

Sestavine za preliv:

  • 250g malin (svežih ali zamrznjenih)
  • 2-3 žlice sladkorja
  • žlico vanilijevega ekstrakta
  • 2 lističa želatine

V kozico dodamo maline, sladkor, ekstrakt vanilije in zmešamo ter pristavimo na štedilnik. Če so maline sveže potrebujemo dobrih deset minut, da se skupaj s sladkorjem razpustijo. V kolikor uporabljamo zamrznjene, je potrebno kuhati nekoliko dlje. Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo za deset minut. Po desetih minutah jih ožamemo in primešamo pireju. V kolikor želite gladki pire ga spustimo skozi cedilo.

Prelijemo enakomerno preko cheesecaka in shranimo v hladilnik čez noč. Pred postrežbo okrasimo s sladko smetano.

sladke-petke.si