Mandljeva pletenka

Kolač pripravljen iz sladkega kvašenega testa in nadeva iz mletih mandljev. Kolač je izredno puhast in sočen. Tudi četrti dan, če kolač pravilno shranimo, je še vedno mehek. Nadev je pripravljen iz mletih mandljev in dodatkom mandljevega likerja, ki ga dodamo po želji. Nadev v mojem mandljevem kolaču ni bil pretirano bogat. V kolikor spadate med tiste, kateri obožujete bogate nadeve ustrezno povečajte količino mandljev in tekočine (mleka/smetane).

Vsekakor pa lahko mandlje zamenjate z vam ljubimi oreščki. V kolikor bi pekla kolač za mojo družino, bi obvezno moral vsebovati orehe. 🙂

Sestavine za testo:

 • 400g moke
 • ščepec soli
 • paket suhega kvasa
 • 200ml mleka
 • 50g sladkorja
 • 50g masla
 • 1 jajce

Postopek priprave:

Mleko in sladkor damo v kozico in pristavimo na štedilnik ter segrejemo. V mlačno mleko dodamo kvas, premešamo in počakamo par minut, da kvas naraste.

Z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje, na nizki hitrosti zmešamo moko in sol. Dodamo razžvrkljano jajce. Pomembno je, da so vse sestavine sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mešanico kvasa in mleka. Mešamo pri nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak je umešanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Mešamo še vedno na nizki hitrosti. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla povečamo hitrost in gnetemo od 10 minut. 

Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo 1,5 ure, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.

Sestavine za nadev:

 • 150g mletih mandljev
 • šilce mandljevega likerja (opcijsko)
 • 100ml mleka ali sladke smetane
 • 1-2 žlici sladkorja

Postopek priprave nadeva:

Mandlje, liker in sladkor prelijemo s segretim mlekom oz. sladko smetano. Poskusimo in po potrebi dodamo sladkorja. Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino. Razvaljamo ga v pravokotno obliko. Nadev enakomerno porazdelimo po testu.

Testo zvijemo v rulado in jo po sredini prerežemo kot to prikazuje slika.

Pazljivo spletemo kitko. Pletemo na način, da je prerezan del obrnjen navzgor. Za lažjo predstavo spodnji fotografiji.

Začetek in konec kolača nekoliko potisnemo skupaj in ga prestavimo na pekač obložen s peki papirjem. Na pekaču je čas za zadnji korak, da kolač zvijemo v venec. Nekoliko pritisnemo, da združimo konca. Kolač je pripravljen na ponovno vzhajanje pred peko. Pokrijemo s plastično folijo in vzhajamo med 30-45 minut.

Pred peko kolač premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z mandljevimi lističi. Postavimo v segreto pečico na 180 stopinj in pečemo 30 minut. V kolikor se bo vrh preveč zapekel, jo pokrijemo s mokrim peki papirjem.

Pečen kolač vzamemo iz pečice in ga prestavimo iz pekača na rešetko ter počakamo, da se ohladi.

Po želji pred postrežbo potresemo s sladkorjem v prahu.

sladke-petke.si