Mandljevi cake popsi

Veliko pogledanih video vsebin in prebranih objav na temo cake popsov, t.i. torticah na palčkah. Nekateri pišejo, da jih je težko pripraviti, spet drugi da so enostavni. Verjetno, če ne boste iskali pretirane popolnosti, vam bodo uspeli tudi v prvo.

Vse kar potrebujemo za pripravo je biskvit, maskarpone, namaz, čokolado za oblivanje in zdrobljene mandlje za dekoracijo. Mojim cake popsom je dodan tudi italijanski liker amaretto. Amaretto je mandljev liker, katerega vedno nabavim, ko obiščem Italijo, saj se odlično odreže pri pripravi sladic. Najdemo ga tudi v kakšni bolje založeni trgovini.

Sestavine za biskvit:

  • 4 jajca
  • 100g sladkorja
  • 100g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 50g kakava
  • 50g mletih mandljev
  • 50g masla
  • 2-3 žlice maskarpone sira
  • mandljev namaz
  • amaretto

Postopek priprave biskvita:

Pečico segrejemo na 180°C. Maslo stopimo in počakamo, da se ohladi. Moko skupaj s pecilnim praškom in kakavom presejemo.

Jajca in sladkor z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Z lopatico postopoma primešamo moko in mlete mandlje. Žlico kreme damo v stopljeno maslo in premešamo. Nato mešanico vlijemo v jajčno zmes in z lopatico premešamo, da se sestavine spojijo.

Maso prelijemo v namaščen pekač, kateri je lahko poljubne oblike, saj bomo biskvit za pripravo cake popsov zdrobili. Pečemo dobrih 20 minut. Ko je biskvit pečen počakamo, da se ohladi.

Postopek priprave mase za cake popse:

Pečen biskvit nadrobimo v posodo, dodamo dve do tri žlice maskarpone sira, eno žlico mandljevega namaza in šilce mandljevega likerja Amaretto. Če cake popse pripravljamo za otroke liker izpustimo.

Mešanico z rokami ali lopatico zmešamo. Predlagam, da maskarpone in namaz dodajano postopoma, le tako lahko zagotovimo, da naše testo ne bo preveč mokro. Testo mora biti namreč dovolj vlažno, da se bodo iz njega oblikovale lepe kroglice. Masa je pripravljena, ko lahko iz nje oblikujemo kroglice brez da bi razpadale oz. bi se lepile za roke.

V kolikor dodamo preveč mokrih sestavin, v mešanico dodamo kakšno žlico mletih mandljev.

Maso pokrijemo s plastično folijo in jo shranimo v hladilnik za eno uro. Po počitku v hladilniku, iz mase oblikujemo enako velike kroglice in jih polagamo na pekač/pladenj obložen s peki papirjem. Iz mase pripravimo med 20-30 cake popsov (odvisno kako veliko kroglice boste delali, moje so bile kar velike😍).

Ponovno jih damo v hladilnik za pol ure. V tem času si pripravimo čokolado, da bomo v cake popse namestili palčko. Dobro pest čokolade stopimo v mikrovalovni pečici. Cake popse vzamemo iz hladilnika,  vsako palčko pomočimo v stopljeno čokolado in jo zapičimo v kroglico, nekje do polovice. Ko končamo jih ponovno vrnemo v hladilnik za pol ure.

Pripravimo si še naš zadnji korak, čokolado za obliv in zdrobljene mandlje za okrasitev. Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo med 150-200g temne čokolade, ki smo ji dodali dve žlici rastlinskega olje. Predlagam, da stopljeno čokolado prelijemo v visok kozarec, saj boste tako veliko enostavneje pomočili cake popse v čokolado.

Cake popse vzamemo iz hladilnika, vsakega posebej pomočimo v stopljeno čokolado, s palčko večkrat potolčemo ob kozarec, da odstranimo odvečno čokolado. Ga posujemo z mletimi mandlji in jih polagamo na pladenj. V kolikor želimo pokončne cake popse, jih zapičimo v stiropor. Ko bomo okrasili vse, jih damo v hladilnik, da se čokolada strdi.

sladke-petke.si