Marelična marmelada

Letos sem na misiji, ki se imenuje priprava domačih marmelad. Kozarčke zanje sem zbirala skozi celo zimo in pomlad skupaj z družino in prijatelji. Do sedaj sem pod kap spravila odlično jagodno marmelado z bezgovimi cvetovi, v planu imam še breskovo, slivovo, višnjevo in seveda mojo najljubšo marmelado. Ja, marelično katero pa. 🙂

No pa se lotimo priprave.

Sestavine:

  • cca. 3kg marelic
  • 2x želirni sladkor 2:1
  • dve limoni

Oprane in izkoščičene marelice narežemo na majhne koščke. Marelice damo v večji lonec in posujemo s sladkorjem. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo pokrito stati približno eno uro.

V tem času si pripravimo kozarce za vlaganje. Kozarce in pokrovčke temeljito operemo in vsaj za 15 minut potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 100 stopinj Celzija.

Lonec z marelicami pristavimo na štedilnik, med nenehnim mešanjem marmelado kuhamo na zmerni temperaturi toliko časa, da marmelada zavre. Nato kuhamo še dobrih pet minut, zadnjih par minut kuhanja dodamo sok obeh limon. V primeru, da nastajajo pene, jih obvezno odstranimo.

Lonec odstavimo in marmelado gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Vročo marmelado nadevamo v vroče kozarce. Kozarce zapremo, obrnemo s pokrovčkom navzdol in jih damo v pečico segreto na 100 stopinj za dobrih deset minut. Nato jih vzamemo ven, jih pravilno obrnemo in pokrijemo z odejo za par dni.

sladke-petke.si