Marelični crumble kolač

Sezona marelic je pri koncu. In da se primerno poslovimo od enega izmed mojih ljubših sadežev, za konec odličen recept za marelični kolač, kateri hudo dobro paše k prvi jutranji kavici. Vsekakor se lahko priprave kolača lotimo s kateremkoli drugim koščičastim sadjem (slive, breskve, jabolka).

Sestavine:

  • 140g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 50g sladkorja
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 jajce
  • 3 žlice mleka
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 80g masla
  • 3 marelice

Sestavine za drobljenec:

  • 45g moke
  • 1 žlička cimeta
  • 40g sladkorja
  • 40g masla

Pečico segrejemo na 180°C. Okrogel pekač premera 20cm namastimo in obložimo s peki papirjem.

Za marelični kolač najprej stopimo maslo. Suhe sestavine zmešamo skupaj, moko, pecilni prašek, mlet cimet in sladkor. Z električnim mešalnikom zmešamo mokre sestavine, jajce, stopljeno maslo, mleko in vanilijevo esenco.

Nežno vmešajmo tekoče sestavine v suhe sestavine, dokler se sestavine ne spojijo. Dno pekača prekrijemo z zmesjo, pomagamo si z žlico, saj masa ne bo tekoča.

Marelice operemo, razpolovimo in jim odstranimo koščice. Polovičke položimo na pripravljeno zmes in jih s prsti malce potisnemo v testo. Lahko sadeže razrežemo na manjše rezine oz. uporabite katerikoli drugo koščičasto sadje.

Zadnji korak je priprava drobljenca. V posodo damo vse sestavine. S prsti vtrite maslo v ostale sestavine, dokler ne dobimo mešanice, ki bi spominjala na drobtince. Drobljenec potresemo po kolaču. Pečemo 35 do 40 minut.

Počakamo deset minut, da se kolač malce ohladi. Pred postrežbo potresemo s sladkorjem v prahu. Po želji lahko dodamo še kepico vanilijevega sladoleda.

 

sladke-petke.si