Mesne kroglice v pekočo lepljivi omaki

Mesne kroglice z rahlim pridihom Azije. V maso za mesne kroglice sem zraven klasičnih sestavin dodala nariban ingver in mleti čili. V kolikor niste ljubitelji pekočega lahko te dve začimbi izpustite in pripravite klasične mesne kroglice.

Po peki mesne kroglice povaljamo v lepljivo omako, ki sem jo pripravila iz ketchupa, sojine in pekoče omake. V kolikor se vam mudi oz. nimate doma vseh teh sestavin, enostavno uporabite pekočo BBQ omako. Kupite jo lahko v vsaki bolje založeni trgovini. Ker je BBQ omaka navadno zelo gosta priporočam, da jo malce razredčite z vodo. Enostaven recept, da pridete do hitre sladke pekoče omake.

Kroglice postrežemo s kuhanim basmatin rižem in s svežo kumarico ter mlado čebulo. Po vrhu pa nikakor ne pozabimo posuti sezama in preliti s kakšno žlico sojine omake.

V kuhan basmati riž lahko za dodaten okus dodamo žlico sezamovega olja ali žlico sojine omake. S tem riž dodatno obogatimo.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za mesne kroglice:

  • 500g mešanega mletega mesa
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
  • 1 jajce
  • 2 žlici drobtin
  • šopek peteršilja
  • začimbe: sol, poper, nariban košček ingverja, mleti čili

Priprava:

Čebulo in česen očistimo ter narežemo na drobno. Na brizgu olivnega olja ju prepražimo. Pustimo, da se ohladi. V posodo stresemo mleto meso, jajce, drobtine, čebulo in česen ter začimbe. Premešamo in oblikujemo kroglice, katere polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180°C in kroglice pečemo 30 minut. V času peke pripravimo omako.

Omaka:

  • 3-4 stroke česna
  • 50g ketchupa
  • 3 žlice sojine omake
  • 1 žlica riževega kisa ali 1 žlica vinskega kisa
  • 1 žlica srirache ali druge čili omake (opcijsko)
  • 2 žlici javorjevega sirupa ali 1 žlica medu

Priprava:

Zmešamo ketchup, sojino omako, kis, sriracho in javorjev sirup. V kolikor bo omaka pregosta dodamo še nekaj vode. Na štedilnik pristavimo ponev in na hitro popražimo česen. Ko zadiši mu dodamo omako in kuhamo minuto do dve. Pečene kroglice stresemo v omako in premešamo, da se oblečejo v lepljivo pekočo omako.

V skledo dodamo kuhan riž, kroglice, narezano svežo kumaro in mlado čebulo. Če imate radi ekstra pekoče dodajte še narezan svež čili. Potresemo s sezamom in postrežemo.

sladke-petke.si