Mineštra iz cvetače in rdeče leče

Cvetača spada v isto družino kot ohrovt in brokoli ter vsebuje veliko hranilnih snovi in ugodno vpliva na prebavo. Lahko jo skuhamo, ocvremo, spečemo na žaru ali jo okisamo, je res zelo uporabno in vsestransko živilo. Uživamo jo tudi surovo. V zadnjih letih je cvetača postala izrazito popularna kot nadomestilo rižu in testu za “brezglutensko in zdravo” pico. Pri nas je najbolj popularna bela cvetača, ampak obstaja tudi vijolična in oranžna. Bodite pozorni, od časa do časa vijolično dobim na tržnici.

Na blogu najdete sledeče recepte, pri katerih smo uporabili to zdravo zelenjavo:

CVETAČNI RIŽ

PEČENE FILANE PAPRIKE

OKISANA CVETAČA

Sestavine:

  • 1 čebula
  • olivno olje
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 2 stroka česna
  • začimbe: sol, poper, čilijevi kosmiči, kumina
  • 1 manjša cvetača ali polovico glave večje cvetače
  • 100g rdeče leče
  • 1 konzerva paradižnikovih pelatov
  • 400-500ml jušne osnove

Priprava mineštre:

Lečo po želji dobro uro pred pripravo namočimo v vodo, da nekoliko nabrekne. Pred dodajanjem v juho jo odcedimo.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Korenček olupimo in ga skupaj z zeleno narežemo na manjše koščke. Cvetači odrežemo liste in cvetove prerežemo na pol. V veliki kozici na srednje močnem ognju popražimo čebulo z olivnim oljem, da se zmehča in porjavi. Nato dodamo korenje, zeleno in česen ter pražimo nadaljne 2-3 minute. Dodamo začimbe in pražimo še približno minuto predno dodamo cvetačo. Ponovno pražimo 2 minuti. Dodamo še lečo, jušno osnovo in pelate. Premešamo in počakamo, da mineštra zavre. Pokrijemo in kuhamo na majhnem do srednje močnem ognju toliko časa, da se cvetača in leča skuhata.

Po želji na kuhano mineštro dodamo žlico kisle smetane in poškropimo z limeto.

sladke-petke.si