Moje droževe umetnine

Moja drožasta pot se je začela ob prebiranju Anitine knjige in obisku delavnice o peki z drožmi Pole Bekeraj. Najpomembnejše spoznanje na delavnici je definitivno bilo, da peka z drožmi ni niti malo zahtevna, zanjo niso potrebna nobena pretirana kuharska znanja in veščine. Čas je bil tisti, ki je mene ob prvem ustvarjanju z drožmi, moril. Na delavnici sem ugotovila, da lahko testo pustim tudi kakšno minuto več na pultu, potegov in prepogibov ni potrebno izvajati točno na trideset minut in da kruh lahko vzhajamo tudi kakšen dan več v hladilniku.

Odkar pečem kruh z drožmi, mi je kar težko kupiti kruh v trgovini. Ni boljšega trenutka kot ko iz pečice vzamem pečen kruh, ki je nastal izpod mojih rok. Vonj, ki se ob peki razprostira čez stanovanje. Čarobno. 🙂

Sestavine za moj najljubši “osnovni” kruh:

  • za drožni nastavek: 50g bele moke, 50g vode, velika žlica matičnih droži
  • 450g moke (350g bele moke in 100g polnozrnate moke)
  • 300g vode
  • 10g soli
  • dve pesti sončničnih semen

Spodaj bom opisala kako jaz pripravim svoj najljubši kruh s semeni. Verjetno delam kakšne napake, ampak moj kruh je izrazito okusen in nikoli ne ostane niti drobtinice. 🙂

Pripravo si razdelimo na štiri dele: pripravo drožnega nastavka, pripravo testa, vzhajanje in peka.

Drožni nastavek pripravimo zjutraj, preden se odpravimo v službo oziroma zvečer pred spanjem. Zmešamo moko, vodo in matične droži. O tem kako pripravimo matične droži pobrskajmo po internetu oz. v zato ustvarjenih Facebook skupinah.

Nastavek pokrijemo in pustimo na kuhinjskem pultu. Ko nastavek naraste je pripravljen.

Pri meni se tole zgodi v dobrih petih urah, lahko pa traja tudi dlje, brez skrbi vse bo OK.😃 Definitivno je pripravljen na uporabo, ko se vrnemo iz službe.

Naslednja faza se imenuje avtoliza, faza ko zmešamo moko in vodo. Zmešano, ne gnetemo in pokrijemo s krpo. Glede vode je potrebno omeniti, da je priporočljivo, da uporabljamo postano in ne iz pipe. Sama v steklenici hranim vodo, ki jo uporabljam le za peko in hranjenje droži.

Po poteku avtolize (najmanj 30 minut) mešanici moke dodamo drožni nastavek in sol. Testo gnetemo dobrih deset minut. Nato ga pokrijemo za pol ure in v naslednjih dveh urah štirikrat izvedemo pretege in prepogibe. Se mi zgodi, da kakšno serijo potegov in prepogibov spustim oz. jih pozabim. 🙂

Po poteku dveh ur na pomokani površini iz vzhajanega testa oblikujemo hlebec. Položimo ga v pomokano vzhajalno košaro in jo pokrijemo. V tem trenutku se priprava kruha konča, saj ga shranimo v hladilnik do peke.

Sama kruh spečem naslednji dan, ko se vrnem iz službe.

Pečico segrejemo na 230 stopinj. Pečemo v litoželezni posodi s pokrovom, po 20 minutah pokrov odstranimo in pečemo še dodatnih dvajset minut. Temperature ne spreminjamo. V kolikor doma nimate litoželezne posode, seveda lahko pečete v pekaču, vendar ne pozabite na vodno kopel (v spodnji del pečice damo pekač z vodo in ga po dvajsetih minutah peke odstranimo).

Ko je kruh pečem ga vzamemo iz posode in položimo na rešetko, da se ohladi. No, pri nama se tukaj vedno pojavi problem, saj ga neučakan mož navadno že po desetih minutah prereže. 🙂

Tukaj pa nekaj mojih droževih umetnin. Uspelo mi je narediti potico in krofe, na katere sem izrazito ponosna. Moja droževa pot se je šele začela. 🙂

sladke-petke.si