Moji vampi

Ženo sem dalj časa nagovarjal, da naredi mojo najljubšo specialiteto, vampe. A ker sama ni ljubiteljica, sem se moral znajti in jih skuhati kar sam. Na koncu so bili tako dobri, da sem dobil poleg pomivanja posode (kar res ne maram) za seboj, še nagrado, da napišem objavo… Ah, kako radostno je lahko življenje zakoncev 😀.

Recept je preprost in brez pretiranega kompliciranja s količinami. Sploh pa nobenega kuhanja svežih govejih vampov. V skoraj vsaki trgovini dobimo že pripravljene. Potrebne sestavine:

  • 0,5kg narezanih in kuhanih vampov
  • 2 stroka česna
  • nasesekljana čebula
  • narezana slanina
  • paradižnikov koncentrat (dobra žlica)
  • drobtine (dobra žlica)
  • sladka paprika v prahu (po želji tudi mleti čiliji)
  • krhelj limone (sok in nasesekljana lupinica)
  • začimbe (sol, poper v zrnju, lovor, timijan, polovico jušne kocke)
  • olivno olje
  • parmezan oz. podoben trdi sir

Na zmernem ognju in olivnem olju prepražimo slanino in čebulo. in Dodamo stisnjen česen in na hitro popražimo. Ko zadiši dodamo paradižnikov koncentrat, sladko papriko, jušno kocko, drobtine, lovorov list, poper, timijan ter pražimo še par minut. Dodamo vampe, katere še na hitro popražimo in posolimo predno jih prekrijemo z vodo.

Počakamo da voda zavre, zmanjšamo ogenj in jih kuhamo pokrite do mehkega. Sam jih imam raje nekoliko bolj čvrste, kar je približno ena ura kuhanja, povsem do mehkega pa bližje uri in pol.

V tem času nekajkrat premešamo in proti koncu dodamo še sok in lupinico limone. Limona je res skrivna sestavina te jedi. Postrežemo z naribanim parmezanom, mletimi čiliji za pogumne in seveda kruhom s katerim bodo jedci pomazali krožnike do zadnje kapljice. Če pa kaj ostane, pa bo naslednji dan še boljše! 😀

Rok Kokalj