Nacefrana svinjina

Nacefrana, nacufana ali natrgana svinjina. Ne glede na to kako jo imenujemo, lahko rečem le NJAMI. 🙂 Se strinjam, da je priprava dolgotrajna, saj je priporočljiva peka na nizki temperaturi najmanj pet ur. Dlje se peče, boljša je. Sama sem jo pekla 6 ur, končni rezultat je mehka in sočna svinjina.

Sestavine:

  • 1,5-2kg težko svinjsko pleče
  • marinada: 2 žlički sladke paprike, 2 žličke rjavega sladkorja, 1/2 žličke mletega čilija, 1 žlička koriandrovih semen, 1/2 žličke kumine, 1/2 žličke popra, 1/2 žličke mletega česna, 1/2 žličke mletega origana, 1 žlička soli
  • 033l temnega piva (pale ale)
  • 2 veliki čebuli, 2 korenčka in 1x steblo zelene

 

Priprava mesa:

  1. Koriandrova semena, kumino in poper stremo v možnarju. Zmešamo s preostalimi začimbami.
  2. Meso operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami.
  3. Mešanico začimb vtremo v meso.
  4. Meso ovijemo v plastično folijo in ga za dobro uro shranimo v hladilnik, da se marinira (ta korak je zaželjen, ni pa nujno potreben).
  5. Čebulo, korenček in zeleno narežemo na večje kose.
  6. Litoželezno posodo, v kateri bomo pekli meso pristavimo na štedilnik dodamo brizg olivnega olja in na njem popražimo meso (ta korak sicer ni potreben).
  7. Če nimamo litoželezne posode uporabimo pekač, meso pa pokrijemo z alufolijo.
  8. V ponev stresemo zelenjavo in nanjo položimo popečeno meso. V posodo vlijemo pivo (lahko nadomestimo z jušno osnovo).
  9. Pečico segrejemo na 150°C.
  10. Posodo damo v pečico za 6-8 ur (jaz sem pekla 6ur) oz. toliko časa, da meso začne “razpadati”.
  11. Po prvih dveh urah peke meso preverimo in vrh mesa prelijemo s tekočino iz posode. Če se posuši – dodamo še jušne osnove.
  12. Ta korak po želji ponovimo vsako uro ali pa na meso enostavno pozabimo.😝
  13. Meso vzamemo iz pečice in ga preložimo na pladenj.
  14. Naceframo z vilicami in prelijemo z ostanki sokov od peke.
  15. Po želji ga prelijemo z žar omako.

 

Jedi pripravljene iz nacefrane svinjine:

  1. Hamburger z majonezo, ketchupom in okisano zelenjavo. Recept za okisano zelenjavo najdete na POVEZAVI.
  2. Polžke z nacufano svinjino.
  3. Razne sendviče.
  4. V solati.

 

sladke-petke.si