Nedeljsko uživanje

Ne maram hladnega in deževnega vremena. Tale letni čas, ki prihaja mi ni niti malo pisan na kožo. Večina dejavnosti moramo prilagoditi, saj je tema že ob petih. Nič več srkanja kave in posedanja ob Ljubljanici po delovnem dnevu.

In potem so tukaj še deževni vikendi, ko postanemo leni. Zdi se, da je najbolje, da cel dan poležavamo, jemo, gledamo televizijo. No meni kakšen tak dan ustreza, ampak če tole počnem več dni zaporedoma postanem tečka. 🙂 Svojo razpoloženje poskušam izboljšati ali s peko oziroma v zadnjem času s pospravljanjem predalov. Ja, po tridesetem človek dobi precej čudnih navad. 🙂

Po prvi jutranji kavi sem najprej odprla hladilnik ter preverila kaj vse se skriva v njem in je potrebno porabiti. Naslednji korak je bil obisk moje domače knjižnice. 🙂

Odločitev je hitro padla – naredila bom hitre polnozrnate žemljice ter maslo. Vse se pripravi hitro, tako da mi bo ostalo še precej časa za poležavanje. Dejstvo, da sem pred peko pospravila celotno kuhinjo bom raje zamolčala. 🙂 Organizacija mi je tuja oziroma je nekako ne obvladam. 🙂

 

14975913_10208815593080666_1172882126_o

Rudolph van Veen, Rudolphova kuhinja

Sestavine za žemljice (sicer so že vidne na sliki 🙂 🙂

  • 450 g polnozrnate moke
  • 150 g kisle smetane (ali creme fraiche)
  • 150 ml mlačne vode
  • 2 žlički pecilnega praška
  • žlička soli

Najprej zmešamo suhe sestavine. Moko sem najprej presejala, ji dodala pecilni prašek in sol.

Naslednji korak je, da dodamo kislo smetano ter mlačno vodo in zgnetemo testo.

14971063_10208815592720657_2089810158_o

 

Testo razdelimo na deset kosov, iz katerih naredimo 10 kroglic.

 

14975900_10208815593280671_947326105_o

 

Pečico sgrejemo na 200 stopinj ter žemljice pečemo dobrih 15 minut.

Medtem, ko se ljubke majhne žemljice hladijo pripravimo maslo.

Potrebujemo samo sladko smetano (uporabila sem 500 ml) ter električni mešalnik. Sladko smetano mešamo tako dolgo, da nastane kepa. 🙂 Odvečna voda se je izločila, vendar kepico oziroma maslo vseeno malce ožamite.

Maslo dobimo, ko smetano preveč stepamo. Če sem iskrena se mi tole ne zgodi tako malokrat, še posebej sedaj ko imam kitchen aid. Par minut in že imam maslo. Na žalost me še vedno ni izučilo, da se ne hodi vstran medtem, ko se stepa smetana.

 

14963650_10208815592520652_978358463_o

14971483_10208815592760658_1218226594_o

 

Meni osebno je tole maslo stokrat boljše kot kupljeno in odlično se ujema s toplimi polnozrnatimi žemljicami.

14971020_10208815593240670_1857890279_o

 

Vsekakor je lažje zakorakati v nov teden, če je bila nedelja čudovito preživeta. Mičkeno lažje, še vedno se je težko v ponedeljek zjutraj sprijazniti, da je konec vikenda. 🙂

 

Lep sladki pozdrav

Klavdija

 

sladke-petke.si