Obrnjena torta z mandarinami

Zelo posebna sladica. 🙂 S temi besedami je moj gurmanski mož opisal to sladico. 🙂

Mislim, da je bilo prvič, da sem se lotila priprave karamele ter obrnjene torte. Iskreno, za prvič precej zadovoljna.

Obrnjeno torto lahko pripravite tudi iz katerega drugega sadja. Sama sem uporabila mandarine, saj je sezona le-teh na vrhuncu. 🙂

Obstaja tudi preprostejši način priprave te torte, da se izognete karameli. Dno pekača enakomerno prekrijemo s tanko plastjo rjavega sladkorja (cca. 4 žlice). Sladkor prekrijemo z mandarinami ter potem nanje vlijemo spodnjo.

Sestavine:

4-5 mandarin

220 g sladkorja

125 ml vode

3 jajca

170 g polente

165 g sladkorja

280 g grškega jogurta

180 g mandljev

1/2 žličke pecilnega praška

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Pri peki sem uporabljala tortni model premera. Svetujem vam, da uporabljate pekač brez snemljivega obroča, saj boste s tem preprečili uhajanje karamele med peko. Še dobro, da sem pod njega dala pekač. 🙂

Lahko uporabite tudi kvadratni pekač premera cca. 20 cm.

Pekač malce namastimo ter obložimo s peki papirjem.

Mandarine olupimo ter odstranimo tiste bele delce. Zložimo jih v pekač, eno zraven druge.

Lotimo se priprave karamele.

V ponev vlijemo vodo ter dodamo sladkor. Vse skupaj damo na štedilnik na zmerno temperaturo, voda ne sme zavreti. V tem koraku je potrebno le, da se sladkor stopi.

Ko se sladkor stopi temperaturo povečamo, da začne vreti in pustimo vse skupaj cca. 8 do 10 minut brez mešanja. Ne hodite preveč blizu karamele, saj je res vroča zadeva.

Sladkor mora dobiti zlato barvo.

Karamelo polijemo preko mandarin.

Maslo, jajca, polento ter sladkor zmešamo, da dobimo puhasto zmes.

Primešamo grški jogurt, seveda lahko uporabite tudi navadni jogurt.

Na koncu masi primešamo še zmlete mandlje.

Maso prelijemo preko mandarin in karamele.

Obrnjeno torto pečemo med 30-40 minutami. Vsekakor predlagam, da po 30 minutah naredite preizkus z zobotrebcem. Namreč iskreno sem mislila, da bo torta potrebovala za peko več kot 45 minut, ampak je bila pečena že po 40 minutah.

Nikakor ne pozabite, da je čas peke odvisen od pekača.

Takoj, ko torto vzamete iz pekača jo obrnite na servirni krožnik. S tem dejanjem ne smete čakati, saj drugače torte ne boste spravili iz pekača. 🙂

Zraven okusnega koščka obrnjene torte se prileže kepica vanilijevega sladoleda ali žlica grškega jogurta, kateremu lahko primešate mandarinino lupino.

V kolikor boste naredili več karamele jo lahko na koncu seveda tudi prelijete preko torte pred serviranjem le-te.

Bon apetit, KK

sladke-petke.si