Omaka iz pečenih paradižnikov

Recept za noro okusno paradižnikovo omako iz pečenih paradižnikov. Pripravimo jo lahko vnaprej, hranimo v hladilniku do enega tedna ali v zamrzovalniku do meseca in pol. Uporabimo pri pripravi pic, testenin, rižot ali v kombinaciji z mesom. Obljubim, da z vami podelim kakšen recept še ta teden.

Sestavine za pečene paradižnike:

  • 2kg paradižnikov (lahko uporabimo kombinacijo navadnih in češnjevih paradižnikov)
  • 5 strokov česna
  • olivno olje
  • sol, poper, mleti čili
  • sveže začimbe: timijan in rožmarin

 

Pečico segrejemo na 210°C. Paradižnik operemo in narežemo na poljubne kose in ga naložimo v pekač. Dodamo olivno olje, stroke česna in začimbe. Dobro premešamo ter postavimo v pečico za 40 minut. Pečene paradižnike vzamemo iz pečice in damo na stran.

Sestavine za omako:

  • 2 srednje veliki čebuli
  • 3 stroke česna
  • ščepec posušene bazilike, origana in dimljene paprike
  • sol in poper
  • 400ml zelenjavne jušne osnove

V kozici segrejemo par žlic olivnega olja, dodamo čebulo in pražimo par minut, da se čebula zmehča. Dodamo česen in pražimo dobro minuto. V kozico stresemo začimbe (sol, poper, baziliko, origano, papriko) in pečen paradižnik. Premešamo in v kozico vlijemo še zelenjavno jušno osnovo. Temperaturo zmanjšamo in kuhamo še dvajset minut, da se omaka zgosti. Omako lahko pustimo takšno kot je, rustikalno. Ali jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Prelijemo v posodo, steklenice in shranimo v hladilnik do enega tedna.

sladke-petke.si