Orehova pletenica

Na velikonočni mizi ne sme manjkati vsaj ene sladice z okusom orehov, so kot nek sinonim za veliko noč. Najprej sem imela v mislih peko potice in si na koncu premislila ter spekla orehovo pletenico. Testo mehko in sočno (kot ponavadi😍, meni s suhim kvasom vedno uspe) ter orehov nadev, ki mu ne manjka niti kapljica aromatičnega ruma.

Sestavine za testo:

  • 400g moke
  • ščepec soli
  • paket suhega kvasa
  • 200ml mleka
  • 50g sladkorja
  • 50g masla
  • 1 jajce

Postopek priprave:

Mleko in sladkor damo v kozico in pristavimo na štedilnik ter segrejemo. Z električnim mešalnikom, z nastavkom za gnetenje, na nizki hitrosti zmešamo moko, suh kvas in sol. Dodamo jajce sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mlečno mešanico. Mešamo pri nizki hitrosti, toliko časa da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak umešanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Mešamo še vedno na nizki hitrosti. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla povečamo hitrost in gnetemo od 8-10 minut. 

Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo 1,5 ure, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.

Sestavine za nadev:

  • 150g mletih orehov
  • šilček ruma
  • 100ml mleka ali sladke smetane
  • 1 žlica slardkorja
  • 1 žlica drobtin

Postopek priprave nadeva: Orehe, rum, sladkor in drobtine prelijemo s segretim mlekom oz. sladko smetano.

Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino. Razvaljamo ga v pravokotno obliko. Če ne uspe, lahko robove brez problemov malo obrežemo. 

Nadev enakomerno porazdelimo po testu. Testo zvijemo v rulado in jo posredini prerežemo ter spletemo v kito. Začetek in konec babke nekoliko potisnemo skupaj in jo prestavimo v namaščen in s peki papirjem obložen podolgovat pekač.

Pokrijemo s plastično folijo in vzhajamo med 30-45 minut. Drugo vzhajanje lahko preskočimo in jo takoj premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v segreto pečico na 180 stopinj.

Pečemo 30 minut. V kolikor se bo pletenica začela pretirano po vrhu zapekati, jo pokrijemo s mokrim peki papirjem. Po desetih minutah jo prestavimo iz pekača na rešetko ter počakamo, da se ohladi.

Po želji pred postrežbo potresemo s sladkorjem v prahu.

 

sladke-petke.si