Orehove rolice

Pretekli vikend sem preživela na Štajerskem. Mama je velika ljubiteljica orehovih sladic, zato sem pripravila ala orehove rolice. Po izgledu niso za Michelinovo zvezdico, ampak glede na to kako hitro so jih pojedli, bi rekla da so zelo okusne. Prava pred-velikonočna sladica. 😄

Sestavine za testo:
  • 300ml mleka
  • 100g masla (sobne temperature)
  • 500g ostre moke
  • 60g sladkorja
  • 1 paket suhega kvasa (7g)
  • ščepec soli

V kozico vlijemo mleko in dodamo maslo. Pristavimo na štedilnik in na nizki temperaturi segrejemo mleko. Odstavimo in mešamo toliko, da se maslo stopi.

V posodi zmešamo moko, sladkor, kvas in sol. V sredini naredimo luknjo in vanjo vlijemo mešanico mleka in masla. Najprej z leseno kuhalnico in nato z rokami premešamo, da dobimo mehko in precej lepljivo testo.

Testo prestavimo na narahlo pomokano površino in gnetemo 8 do 10 minut oziroma dokler testo ni gladko in elastično.

Stekleno posodo namažemo z maslom. Vanj damo testo in pokrijemo s plastično folijo. Postavimo na toplo mesto za eno uro oz. dokler se testo ne podvoji.

Sestavine za nadev:
  • 120g orehov
  • 150g masla
  • 80g rjavega sladkorja
  • 2 žlički mletega cimeta

Maslo, mlete orehe, sladkor in cimet v multipraktiku zmešamo. Masa mora biti gladka in sestavine dobro spojene. Damo na stran.

Pekač namastimo z maslom ali obložimo s peki papirjem. Ko se testo podvoji ga zvrnemo na rahlo pomokano površino. Testo razvaljamo v pravokotno obliko. Če ne uspe, lahko robove brez problemov malo obrežemo. Razvaljano testo premažemo z orehovim nadevom. Zvijemo v rulado. S pomočjo noža narežemo testo na rolice. Polagamo jih z odrezano stranjo v namaščen pekač, med njimi puščajte dovolj prostora, saj bodo pred peko še nekoliko vzhajale.

Pekač pokrijemo s plastično folijo in pustimo najmanj eno uro, da orehove rolice vzhajajo. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Rolice pečemo 25 minut.

Če boste vzdržali, počakajte da se malce ohladijo. Pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.

sladke-petke.si