Orehove ruladice

Ko v stanovanju zadiši po pečenih orehovih ruladice se človeku zdi, da je v nebesih. Vsaj meni, saj obožujem orehove sladice. Pripravljene so iz sladkega kvašenega testa in so odličen dodatek naši prvi jutranji kavi, popoldanskem čaju, ali kar tako.

Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Mlinotest. Pri pripravi je uporabljena namenska moka za domače pecivo zaradi katere je pecivo vedno mehko in rahlo. Tale je ena izmed mojih ljubših mok in jo vedno najdete v moji shrambi. ❤️ Več o njihovih izdelkih si lahko preberete na njihovi SPLETNI STRANI. V vseh teh letih peke tort, peciv in ostalih sladic, predvsem pa peke kruha z drožmi, sem prišla do spoznanja, da kvalitetna moka res naredi razliko in od takrat mi nikoli ni žal dati kakšen evro več.

  Sestavine za testo:

 • 400g namenske moke za pecivo
 • ščepec soli
 • paket suhega kvasa (7g)
 • 200ml mleka
 • 50g sladkorja (lahko nadomestimo z medom)
 • 50g masla
 • 1 jajce

Postopek priprave:

Mleko segrejemo in mu dodamo sladkor ter kvas. Premešamo in počakamo par minut, da kvas naraste.

Z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje testa, pri nizki hitrosti zmešamo moko in sol. Dodamo razžvrkljano jajce. Pomembno je, da so vse sestavine sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mešanico kvasa in mleka. Nadaljujemo z mešanjem pri nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak je umešanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10 minut. 

Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo dobro uro, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.

Sestavine za nadev:

 • 250g mletih orehov
 • šilce ruma (opcijsko)
 • 100-120ml mleka ali sladke smetane
 • 1-2 žlici rjavega sladkorja

Postopek priprave nadeva:

V tem času ko testo vzhaja, se lotimo priprave nadeva. Nekaj mletih orehov si prihranimo za okrasitev potičk. Preostanek orehov, rum in sladkor prelijemo s segretim mlekom oz. sladko smetano. Poskusimo in po potrebi še dodamo sladkor. Sama sem ga prvič dodala premalo, kar sta moji sladki sestri takoj skritizirali.😂

Ko je nadev pripravljen in testo dovolj vzhajano se lotimo valjanja. Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino in ga razvaljamo v pravokotno obliko. Nadev enakomerno porazdelimo po testu.

Testo zvijemo v rulado in ga narežemo na manjše kose (dolge približno 3-4cm). Seveda velikost potičk prilagodite vašim željam.

Potičke polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Ko končamo jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, da ponovno vzhajajo. V kolikor se vam mudi in nimate časa za ponovno vzhajanje jih lahko spečete tudi takoj.

Vzhajane potičke 2x premažemo z razžvrkljanim jajcem in potrosimo z mletimi orehi. Položimo jih v segreto pečicio na 200°C in pečemo dvajset minut. Pečene pokrijemo in počakamo, da se nekoliko ohladijo. Postrežemo ob kavi ali čaju.

sladke-petke.si