Panna cotta z malinami ter Loacker napolitankami

15. avgust, dela prost dan. Pri meni ni bil samo dela prost dan, ampak tudi dan, ko sem bila po dolgem času celoten dan v zavetju svojega doma. Poletje je definitivno čas, ko se ne zadržujemo doma, ampak ob vsaki priložnosti pobegnemo ali na morje ali v gore. Kamorkoli samo, da imamo občutek, da poletje res preživljamo.

Ustrezalo mi je ostati doma, pripraviti preprosto kosilce ter kot se spodobi sladico, ki se bo prilegla poležavanju po kosilu.

Zaradi obilice sladke smetane v mojem hladilniku sem se odločila za panna cotto.

Panna cotta se v poletnih vročih dnevih izredno prileže, saj jo svežina naredi izredno lahko ter hkrati jo lahko kombiniramo s katerim koli sezonskim sadjem. Tokrat so bile moja izbira maline. Za dekoracijo sem uporabila meni izredno ljube napolitanke Loacker z okusom maline in jogurta.

 

Sestavine za 4 kozarce:

  • 50 g sladkorja
  • 500 ml sladke smetane
  • 100 ml mleka
  • vrečka lističev želatine
  • 500 g malin
  • rum
  • 2-3 žlice sladkorja v prahu
  • napolitanke Loacker
  • meta

 

Pred pripravo panna cotte je potrebno narediti malinin pire oziroma preliv, ki bo dal naši panna cotti sladko kisel element.

Maline ter sladkor damo v ponev ter jo pristavimo na štedilnik. V vmesnem času večkrat premešamo in pustimo tako dolgo na štedilniku, da se maline razpustijo in nastane nekakšna malinina marmelada.

Na koncu primešamo pireju še malce ruma.

Če želite imeti gladek pire potem obvezno spustite maline skozi cedilo.

Maline porazdelite po kozarčkih, v katerih boste servirali panna cotto. Nekaj pireja prihranite za dekoracijo panna cotte.

Sladko smetano, mleko ter sladkor rahlo segrejemo na štedilniku, toliko da se sladkor raztopi. Želatino namočimo za približno deset minut v hladno vodo, jo ožamemo ter vmešamo v smetano. Tukaj bodite pozorni, da se želatina povsem razpusti.

Panna cotto vlijemo na maline ter kozarčke pokrijemo s prozorno folijo, da preprečimo, da se na panna cotti naredi skorja.

Priporočljivo je, da ostane panna cotta v hladilniku dobri dve uri.

Panna cotto sem okrasila s preostankom malininega pireja, na koščke narezanimi napolitankami Loacker ter svežo meto.

Upam, da trije delovni dnevi čim prej minejo in bomo kmalu spet uživali v prostem vikendu.

Do takrat pa sladek pozdrav, Klavdija

 

sladke-petke.si