Paprikaš s kozicami

Ob koncu tedna si najraje privoščim kakšno jed z ribami. Klasika ob petkih je definitivno ocvrt file osliča in krompirjeva solata. Če hodite na malico med službo boste definitivno potrdili, da imam prav.

Na blogu najdete moj recept za petkovo klasiko, OSLIČA (klik).

V tokratni objavi sem eno izmed mojih ljubših jedi spremenila v morsko, govora je o paprikašu. Navadno vanj dodam piščanca, tokrat so v mojem paprikašu pristale kozice. Niti malo nisem dvomila v to, da bodo kozice odlična zamenjava.

Jed sem pripravila na isti način kot pripravljam klasični paprikaš, sem pa iskreno ob pripravi ugotovila kako vsestranska je ta jed oz. omaka, saj vanjo lahko dodamo meso, ribe, celo popečen tofu. Ali enostavno ostane le paprikaš in ob njem postrežemo najljubše testenine.

Sestavine:

  • 1 večja čebula
  • olivno olje in košček masla
  • 3 stroke česna
  • 2 veliki rdeči papriki
  • 6-8 češnjevih paradižnikov
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička rdeče sladke paprike
  • ščepec dimljene rdeče paprike
  • ščepec čilija (po želji)
  • sol, poper
  • voda oz. zelenjavna jušna osnova
  • 300g kozic z repki
  • 2 žlici kisle smetane

Priprava:

Čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Papriko in češnjev paradižnik operemo, očistimo in narežemo na koščke.

Na ponev dodamo brizg olivnega olja in košček masla. Prepražimo čebulo, da se razpusti in postekleni. V ponev stresemo preostale sestavine (česen, papriko, paradižnik, sladko in dimljeno papriko, čili, koncentrat, sol, poper). Dobro premešamo in pražimo pet minut. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo oz. vodo in pokrito kuhamo 10 minut. V posodico dodamo 2 žlici kisle smetane in brizg vode ter premešamo. Mešanico kisle smetane vlijemo v paprikaš in dodamo očiščene kozice. Kuhamo še pet minut, da se omaka zgosti in kozice skuhajo.

Postrežemo s kuhanimi testeninami.

sladke-petke.si