Paradižnikova galette

In smo že nazaj iz kratkega, vendar sladkega morskega dopusta v Rovinju. Prvotni plan je zajemal pisanje objav na plaži, vendar me vedno poležavanje posrka vase. Hočem uživati v vsakem brezskrbnem trenutku. Nimam slabe vesti, saj me občutek, da se znam umiriti in si vzeti čas zase, pomirja.

Spodnji recept, s katerim lahko ponovno porabite odvečne paradižnike na malce drugačen način. Recept sem najdla v reviji Jamie, katero sem si kupila na letališču v Londonu.

Galetta je zelo podobna piti,  pripavljeno testo razvaljate v krog ter jo obložite s tisoč in enim nadevom.

 

Sestavine za testo:

  • 200 g moke
  • 125 g masla
  • žlička maka (po želji)
  • 20 g parmezana
  • sol, poper, origano, bazilika
  • 1 žlička kisa
  • tri žlice vode
  • 2 večja paradižnika
  • žlica drobtin
  • 20 g parmezana
  • mocarela
  • bazilika

 

Najprej priravimo testo za galetto, saj ga je potrebno pred obdelavo ohladiti.

Z roko zmešamo moko ter na kocke narezano maslo. Mešamo tako dolgo, da nastanejo drobtine. Takrat dodamo mak, katerega lahko izpustite ter parmezan. Testo začinimo s soljo, origanom ali baziliko.

Vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo enotno zmes.

V ločeni skledi zmešamo eno žličko kisa ter tri žlice mrzle vode. Bodite pozorni, saj mogoče ne bo potrebno, da dodate tekočino, mogoče samo kakšno žlico.

Testo zavijemo v prozorno folijo ter ga shranimo v hladilnik za dobri dve uri.

Pečico segrejemo na 200 stopinj ter pekač obložimo s peki papirjem.

Testo razvaljamo v krog premera 30 cm. Testo potrosimo z 20g parmezana ter drobtinami.

Paradižnika zrežemo na kolobarje ter jih položimo na drobtine.

Robove zapognemo navzgor ter jih premažemo z mlekom.

Prvih deset minut pečemo galetto na 200 stopinjah, potem zmanjšamo na 180 stopinj ter pečemo še dobrih 20 minut.

Ko bodo robovi hrustljavo zapečeni jo vzamemo iz pečice ter počakamo, da se ohladi.

Pečemo ter ohlajeno galetto okrasimo z bivoljo mocarelo ter svežo baziliko ter pokapljamo z olivnim oljem oziroma s kakšno pekočo omako.

Dober tek. 🙂

 

galetta-4

galetta-7

galetta-10

 

galetta-13

 

sladke-petke.si

Število Komentarjev: 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja