Pečene goveje kroglice

Par dni nazaj sem objavila recept za omako iz pečenih paradižnikov, recept najdete TUKAJ.

V tokratni objavi z vami delim predlog kako to omako uporabiti pri pripravi pečenih govejih kroglic. Odlična ideja za kosilo oziroma večerjo. Priprava ne vzame veliko časa, zato jih lahko pripravimo tudi ob delavnih dnevih.

Kot lahko opazite iz recepta pri pripravi nisem uporabila nobene moke, edino vezivo so jajca. Po želji dodajte v maso za kroglice drobtine oz. namočen star kruh.

Sestavine:

  • 450g govejega mletega mesa
  • 2 srednji čebuli
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
  • sol, poper, mlet čili
  • 1 jajce
  • 600-800 ml pečene paradižnikove omake (oz. dve pločevinki kupljene par.omake)
  • 100-200 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • nariban sir (mešanico mocarele in parmezana)

 

Čebulo in česen očistimo ter narežemo na drobno. Na brizgu olivnega olja prepražimo čebulo in česen, do mehkega. Pustimo, da se ohladi.

V posodo stresemo mleto meso, jajce, prepraženo čebulo in česen ter začimbe. Premešamo in oblikujemo kroglice, katere polagamo na pladenj. Na štedilnik pristavimo ognjevarno posodo in na njej iz vseh strani prepražimo mesne kroglice. Pečene damo na krožnik in jih pokrijemo z alu folijo.

V isto ponev, v kateri smo pekli mesne kroglice dodamo olivno olje in preostanek nasekljane čebule. Prepražimo, da se čebula zmehča. Dodamo paradižnikovo omako, paradižnikov  koncentrat in jušno osnovo. Po želji omsko začinimo. Pustimo, da se približno 10 minut kuha, medtem segrejemo pečico na 200 stopinj. V paradižnikovo omako ponovno dodamo mesne kroglice in ponev porinemo v pečico za deset minut. Vzamemo ven in preko mesnih kroglic potresemo nariban sir. Pečemo dokler se sir ne stopi.

Postrežemo s kruhom, pire krompirjem ali testeninami. 🙂

sladke-petke.si