Pica štručke

Par dni nazaj sva z možem obujala spomine na jedi iz otroštva. Spomnila sva se pica štručk, ki imajo na vrhu paradižnikovo omako, šunko in sir. Mož je takoj predlagal, da jih narediva sama. In jaz, če se tiče ustvarjanja v kuhinji, sem vedno za akcijo. Pred ustvarjanjem, je bila moja edina skrb kako jih prerezati in nadevati, da bodo imele točno takšen izgled kot tiste iz trgovine. Ali naj vrh vzhajane štručke prerežem in napolnim s paradižnikovo omako ali naj enostavno vrh štručke premažem. Potrdim lahko, da je pravilen prvi način, ko vrh štručke prerežemo (seveda sva poskusila oba načina, da vam ne bo potrebno 😂).

Uspele 100%, okus je točno takšen kot ga imajo pica štručke. Edini možev komentar je bil:”Daj drugič jih naredi iz 1kg moke, te so kar hitro pošle.” 😂No, pa spraševala sva se, zakaj se imenujejo hiper štručke… še vedno tavava v temi. Tako, da se priporočava za odgovor.

Sestavine za testo (za 8 štručk):

  • 400g moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 2 čajni žlički suhega kvasa
  • 250ml toplega mleka
  • 50g masla sobne temperature

Za nadev:

  • paradižnikova omaka ali ketchup
  • origano
  • pica šunka
  • sir (sama sem uporabila ementalca)

Priprava testa:

V posodo od mešalnika dodamo moko in sol. Sestavine premešamo. V ločeni posodi zmešamo segreto mleko, sladkor in kvas. Premešamo in pustimo stati deset minut. V posodo s suhimi sestavinami počasi prilivamo kvasni nastavek. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, dokler se sestavine ne združijo (to traja cca. 2-3 minute). Nato dodamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko so vse sestavine v posodi, gnetemo še pet minut, da bo testo mehko, gladko in rahlo lepljivo.

Testo damo v skledo, ki jo premažemo z maslom ter pokrijemo s plastično folijo. Na toplem mestu testo vzhajamo približno eno uro. Količina testa se mora podvojiti. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostorov. V kolikor je vaše stanovanje bolj mrzlo, bo testo vzhajalo dlje.

Vzhajano testo prestavimo na rahlo pomokano površino. Testo razdelimo na 7 do 8 enakih delov (vsak kos naj tehta med 80-100g).

Vsak del testa razvaljamo podolgovato.

Razvaljano testo zvijemo v rulado in štručke polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Med njimi puščamo dovolj prostora, saj bodo pri ponovnem vzhajanju in med peko narastle. Pokrijemo s plastično folijo ali krpo in jih pustimo vzhajati.

Pečico segrejemo na 180°C. Vrh vzhajanih štručk prerezemo z ostrim nožem, v odprtimo damo žlico paradižnikove omake, posujemo z origanom in preko položimo šunko in sir. Potisnemo v segreto pečico in pečemo med 20-30 minut. Ko dobijo zlato rjavo barvo in se sir stopi so pripravljene. Počakamo, da se nekoliko ohladijo in že navalimo. 😌

sladke-petke.si