Pistacijeva torta z malinami in belo čokolado

Po dolgem času ponovno recept za tortico. Priznati moram, da mi je tale tortica povzročila kakšen siv las več, ampak se je splačalo, saj je bila tortica odlična. Obožujem pistacije in prav biskvit iz njih se odlično poda v malininemu moussu in moussu bele čokolade. Torta ni najbolj preprosta, ampak če boste sledili navodilom, sem prepričana, da vam bo uspela.

Sestavine za biskvit:

  • 2 jajci
  • 70g sladkorja
  • 70g zmletih pistacij
  • 10g moke
  • 15g masla

Namastimo in s peki papirjem obložimo pekač premera 20cm. Pečico segrejemo na 170°C. Maslo stopimo na zmerni temperaturi. Jajca in sladkor stepemo z električnim mešalnikom, stepamo od 8 do 10 minut. Jajčni zmesi primešamo zmlete pistacije in moko. Na koncu dodamo še stopljeno maslo. Maso prelijemo v pekač, s pomočjo lopatice ga razporedimo enakomerno po pekaču in pečemo v segreti pečici do 15 do 20 minut.

Biskvit po petih minutah odstranimo iz pekača in ga na rešetki ohladimo.

Sestavine za malinin mousse:

  • 250g malin (svežih ali zmrznjenih)
  • 2-3 žlice sladkorja
  • 3 lističe želatine
  • 200ml sladke smetane
  • 250g maskarpone sira
  • 2 žlici sladkorja v prahu

V kozico dodamo maline in sladkor ter pristavimo na štedilnik. Če so maline sveže potrebujemo dobrih deset minut, da se skupaj s sladkorjem razpustijo. V kolikor uporabljamo zamrznjene, jih je potrebno kuhati nekoliko dlje. Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo za deset minut. Po desetih minutah jih ožamemo in primešamo pireju. V kolikor želimo gladki pire ga spustimo skozi cedilo.

Maskarpone in sladkor v prahu z električnim mešalnikom zmešamo. V maskarpone vlijemo malinin pire in na hitro zmešamo. Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo z lopatico vmešamo v maskarpone-malinino kremo.

Biskvit položimo na tortni podstavek oz. krožnik. Po želji ga namočimo z mlačnim mlekom ali sladkano vodo. Okrog njega namestimo tortni obroč in acetatno folijo. Na biskvit prelijemo malinin mousse in torto postavimo v hladilnik najmanj za eno uro. 

Sestavine za mousse bele čokolade:

  • 400g sladke smetane
  • 150g bele čokolade
  • 3 lističe želatine

Na štedilnik pristavimo kozico z vodo, segrejemo do vretja. Odstavimo in nanjo položimo posodo, v kateri imamo na koščke narezano belo čokolado. Pustimo stati par minut. Premešamo, da se čokolada stopi in stopljeno čokolado ohladimo do mlačnega. V drugi posodi z električnim mešalnikom do čvrstega zmiksamo sladko smetano. Lističe želatine, kateri so se deset minut namakali v mrzli vodi, ožamemo in počasi raztopimo v kozici. Stopljeno želatino primešamo beli čokoladi. Priporočam, da pri tem koraku uporabite električni mešalnik, saj boste z njim stopljeno želatino brez težav primešali beli čokoladi. Bela čokolada zna biti malce problematična, believe me. 🙂 Belo čokolado rahlo z lopatico primešamo stepeni smetani. Mousse bele čokolade prelijemo preko malininega moussa in torto postavimo v hladilnik za par ur oz. bolje čez noč. 

Pred postrežbo odstranimo tortni obroč in acetatno folijo. Torto okrasimo z mletimi pistacijami in svežimi malinami.

 

sladke-petke.si