Pita iz listnatega testa z mocarelo in paradižniki

Šele ob ustvarjanju z listnatim testom vedno znova ugotovim, kako je vsestransko. Iz njega lahko naredimo nešteto različic slanih in sladkih jedi. Priznam, da sama ne delam listnatega testa doma, saj potrebujemo preveč časa/spretnosti za pripravo. Hranim pa vedno kakšen paket v zamrzovalniku, za slabe čase.

Na blogu najdete veliko predlogov za uporabo listnatega testa, ali slanih ali sladkih jedi. Predlagam:

Paradižnikove bruskete

Pica polžke

Mandljeva pita

Šamrole

Sestavine za pito:

  • paket listnatega testa
  • bazilikin pesto
  • 2 večja paradižnika
  • mocarela v kosu
  • origano
  • 1 jajce
  • sveža bazilika
  • olivno olje

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. Pravokotni pekač obložimo s peki papirjem.

Pri pripravi uporabimo kupljeno listnato testo, katerega enostavno odvijemo in položimo na peki papir. Paradižnik očistimo in ga narežemo. Mocarelo v kosu narežemo na enake kose kot paradižnik.

Listnato testo zarežemo po robovih, da naredimo obrobo, znotraj katere bomo namazali pesto. Listnato testo napikamo z vilicami in ga premažemo s pestom. Na pesto polagamo izmenično paradižnik in mocarelo. Robove testa namažemo z razžvrkljanim jajcem.

Pito položimo v segreto pečico in pečemo 15 do 20 minut. Najbolje, da pito postrežemo takoj. Pred postrežbo posujemo s svežo baziliko in pobrizgamo z olivnim oljem. V kolikor pite ne pojemo v celoti, jo shranimo v hladilnik za dan ali dva. Le testo ne bo več tako hrustljavo.

sladke-petke.si