Pita z maskarpone kremo in jagodami

Kmalu se bo spet pričel moj najljubši čas, čas domačih in svežih jagod. Tako, da s to objavo nekako odpiram sezono receptov sladic iz jagod. Pita pripravljena iz krhkega testa, z lahkim nadevom iz smetane in maskarpone sira z dodatkom limone ter prekrita s svežimi jagodami.

Sestavine za testo:

  • 200 g moke
  • 40 g sladkorja
  • 110 g masla
  • 1 jajce
  • ščepec soli

Priprava:

Krhko testo najhitreje pripravimo v multipraktiku. V posodo multipraktika stresemo moko, sladkor, sol, na koščke narezano hladno maslo in razžvrkljano jajce. Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo. Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo. V kolikor je testo presuho in se ne sprijema, dodamo žlico mrzle vode. Testo oblikujemo v krog in ga zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik, da se ohladi.

Ohlajeno testo med dvema peki papirjema razvaljamo v krog premera našega pekača, na približno 3mm debelo. Sama sem uporabljala pekač za pito s snemljivim dnom premera 24 cm in je bilo ravno prav testa. Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. V kolikor sem vam kje strga, ga enostavno zakrpamo. 🙂 Robove obrežemo.

Testo pred peko ponovno damo v hladilnik, saj mora biti preko peko dobro ohlajeno. V kolikor smo v časovni stiski, ga damo v zamrzovalnik za dvajset minut in bo pripravljeno na peko.

Medtem ko se testo hladi, pečico segrejemo na 180°C. Pred peko ga prekrijemo s peki papirjem ter nanj stresemo fižolčke za peko ali riž, v kolikor fižolčkov za peko nimamo. Testo pečemo 15 minut, nato fižolčke odstranimo in pečemo še naslednjih 10-15 minut, dokler ne postane zlate barve. Čas peke je tukaj odvisen od vaše pečice. Pečeno testo položimo na rešetko in ga po desetih minutah previdno odstranimo iz pekača. Počakamo, da se v celoti ohladi. 

Sestavine za kremo:

  • 200g sladke smetane
  • 50g sladkorja v prahu
  • 250g maskarpone sira
  • lupinica manjše limone
  • 2 žlici limoninega soka

Priprava:

V posodo mešalnika vlijemo sladko smetano in sladkor v prahu. Mešamo dokler se smetana ne začne strjevati, nato dodamo maskarpone. Na koncu kremi primešamo še limonin sok in lupinico.

Kremo razporedimo po ohlajenem testu in ga za pol ure shranimo v hladilnik. Za okrasitev potrebujemo 400-500g svežih jagod. Jagode operemo in jim odrežemo zelene dele. Narežemo jih na rezine in jih razporedimo po kremi. Po želji dodamo sveže liste mete.

Ostanke pite shranimo do tri dni v hladilnik. Meni je bila drug dan pita boljša, saj so se okusi dodatno razvili in prepojili. Nasvet: v kolikor jagode niso dovolj sladke, jih lahko premažemo z medom ali javorjevim sirupom.

sladke-petke.si