Pobeg v Firence

Dober mesec nazaj sva se z možem odpravila na podaljšan vikend v prečudovito italjansko mesto Firence. Do pobega je prišlo popolnoma spontano, saj sva se le kakšen teden prej odločila, da je čas da skočiva nekam, kjer se dobro jé. 😀 Pri odločanju kam, je vedno pomemben dejavnik dobra hrana!

Iz Ptuja do Firenc sva potovala dobrih sedem ur. Iz Ptuja zato, ker je bilo predhodno potrebno poskrbeti za varstvo najinega kosmatinčka. Iz Ljubljane traja potovanje sicer približno šest ur.

Živela sva v hotelu FH55 Grand Hotel Mediterraneo, kateri je oddaljen dobrih deset minut od znanega mostu Ponte Vecchio. Za naju je bila lokacija hotela idealna, tudi iz vidika, ker sva prišla z avtomobilom. Ni se bilo potrebno gužvati skozi mesto in hotel je ponujal pokrito garažo.

Za tri nočitve z zajtrkom za dve osebi, je bilo potrebno odšteti 324EUR. Garažo je bilo potrebno poravnati ločeno. Pri hotelu moram izpostaviti čistočo, obilen in izredno okusen zajtrk ter prečudovit pogled iz hotelske sobe na reko Arno. Priznam, da ni bil med najbolj poceni hotelskimi izbirami, ampak spadam med tiste ljudi, ki imajo radi čistočo predvsem pa dobro posteljo, na kateri se spočijem po napornem dnevu.

Pet stvari, ki me je očaralo ob obisku Firenc:

Most Ponte Vecchio. Sprehod čez most je prava paša za oči, saj se iz leve in desne bohotijo draguljarnice z vrtoglavimi cenami nakita. Je kar ostalo pri gledanju, saj bi za nakup potrebovala kredit. 😀

Mestna katedrala Il Duomo. Midva se za vstop nisva odločila, zaradi dolgih čakalnih vrst. V kolikor je na vaši TO DO listi, si vstopnico rezervirajte pred obiskom. Mene je navdušila njena mogočnost že od zunaj.

Razgledna točka Piazzale Michelangelo. Prečudovita razgledna točka, iz katere se bo pred vašimi očmi razpostrlo celotno mesto Firence in super sprehod za kurjenje odvečnih kalorij ob vsem bajsanju.

Knjižnica red Bistrot Libreria. Knjižnica in hkrati kavarna, popoln prostor zame. Obiskala sva jo večkrat, saj sem bila nad izbiro knjig navdušena. Nekaj sem jih tudi kupila in nekaj takšnega pogrešam v Sloveniji.

Mercato Centrale. V kolikor ste tudi sami ljubitelji dobre hrane nujno obiščite Mercato centrale, večkrat. Pokrita tržnica, katera bo navdušila vsakega grumana. Spodnjo nadstropje je namenjeno nakupovonju zelenjave, sadja, mesa, testenin, olja in ostalih dobrin. V drugem nadstropju pa sem sama odkrila sveto mesto. Raznolikost ponudnikov ne pusti nikogar ravnodušnega niti lačnega. Tržnico sva obiskala v nedeljo in ponedeljek, saj sva bila nad pico popolnoma navdušena. Preprosta pica s paradižnikovo omako, mocarelo in bazliliko. Ljudje, ampak TESTO. 😍 Testo se je kar topilo v ustih.

 

Seveda mesto Firence ponuja veliko več kot sem napisala v mojih zapiskih. Za ljubitelje umetnosti je to prava Meka. Raziskujte in prepričana sem, da boste najdli kakšen skriti kotiček.

Je pa ena stvar, ki me v Firencah ni navdušila. To je šoping. Se strinjam, da so Firence meka za nakupovanje, ampak pretežno tistih, ki imajo debele denarnice. Na vsakem vogalu se bohotijo pregrešno drage trgovine kot so Chanel, Hermes, Jimmy Choo. Imajo tudi vse highstreet trgovine kot so ZARA, H&M, ampak me izbira ni navdušila. Imela sem občutek, da je naša ZARA bolje založena in verjetno se nisem motila. 😀

Nasvet za vse, ki boste mesto obiskali v prihajajočih mesecih. Predlagam, da malce “načrtujete” kje boste jedli. Namreč zelo pogosto se zna zgoditi, da boste naleteli na vrtoglave cene hrane in pijače, katera ni niti malo okusna in vam bo iznakazila pogled na italijansko kulinariko.

Joj, skoraj bi pozabila. Mesta Firenc niste obiskali, če ne boste poskusili Florentinskega zrezka. Mamma mia kako je bil dober. Pred odhodom sva pokušanje Florentiskega zrezka resno vzela, prebrala veliko člankov in ocen kje točno delajo najboljšega. Odločitev je padla in noge so naju odnesle v L’osteria di Giovanni. Noro prijazno osebje, okusna hrana, dober vinček in zmerne cene. Bil je popoln zaključek potovanja.

Hmm, kam pa zdaj? 😛

sladke-petke.si