Pogrinjek za dva zaljubljenca

Glavna jed najinega Valentinovega menija, medium pečen zrezek ter sladki krompir na dva načina. Moj mož je kar predel, saj obožuje steake. Sladek krompir je bil pripravljen na dva načina: Hrustljav s parmezanom ter rožmarinom in pire iz sladkega krompirja. Dodaten osvežilen elemnt je vsekakor češnjev paradižnik pečen v pečici.

Sestavine:

  • Cca 350g zrezka (zorjen)
  • sol, poper
  • 2x sladek krompir (1x potrebujemo za pire ter enega za cvrtje)
  • košček masla
  • vejica svežega rožmarina
  • 50g naribanega parmezana
  • češnjevi paradižniki

PRIPRAVA STEAKA: Za dober kos zorjene govedine velja rek, simpl je ta nartabulš. Nobenega kompliciranja. Kakšno uro pred pripravo vzamemo zrezek iz hladilnika, da se ogreje na sobno temparaturo. Žar ponev segrejemo na maksimalno temparaturo (ne morete preveč segreti na navadnem kuhalniku, tako da kar pogumno) in vanjo položimo zrezek, brez dodatkov (soli, popra, olja, ipd.). Pečemo nekje 3-4min na vsaki strani, hkrati pa spremljamo, kako hitro se “pečenost” dviguje iz strani zrezka, da dobimo občutek kako dolgo ga bo potrebno peči, da ne bo prepečen. Nato znižamo temparaturo in po tem občutku pečemo še nekaj časa. Odvisno od debeline zrezka, v poprečju nama to vzame še kakšne 3min na vsaki strani, da ostane zrezek sočen in medium rare. Po pečenju ga položimo na desko, ovijemo v folijo in pustimo počivati nekje 5 minut. Nato posolimo, popopramo, razrežemo in serviramo.

PRIPRAVA PIREJA: Sladek krompir olupimo in operemo. Narežemo ga na majhne koščke, ki jih stresemo v lonec in zalijemo z večjo količino hladne vode. Lonec pristavimo na kuhalnik in krompir kuhamo toliko časa, da se koščki povsem zmehčajo. Kuhan krompir dobro odcedimo in stresemo nazaj v lonec. Malo počakamo, da se izloči odvečna para, nato pa dodamo maslo in vse skupaj pretlačimo , da dobimo gladek pire. Pire poskusimo in po želji dodatno začinimo s soljo in poprom.

PRIPRAVA OCVRTEGA SLADKEGA KROMPIRJA: Sladek krompir olupimo in operemo. Narežemo ga na tanke rezine s pomočjo mandolince in po želji oblikujemo v pravokotnike. Na štedilnik pristavimo ponev s sončničnim oljem in počakamo, da se olje segreje. V vroče olje dodamo na rezine narezan krompirček in pečemo približno pet minut. Čips damo na papirnato brisačko, da vsrka vso odvečno maščobo. Še vročega posujemo z naribanim parmezanom ter sesekljanim svežim rožmarinom.

PRIPRAVA ČEŠNJEVIH PARADIŽNIKOV: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Na pekač damo peki papir, na katerega položimo vejico češnjevih paradižnikov. Paradižnike pokapljamo z balzamičnim kisom. Pečemo med 10-15 minutami, da se paradižniki zmehčajo.

Ker je Valentinovo dan zaljubljenih ne bomo delili, ampak servirali na skupnem krožniku. Love is sharing. 🙂 Na krožnik najprej z žlico nadevamo pire sladkega krompirja, nanj položimo na rezine narezan steak. Ob robove krožnika položimo hrustljave krompirčke ter pečen češnjev paradižnik.

A vam je bil všeč najin Valentinov meni. Recept za predjed ter sladico najdete na blogu.

Bodite zaljubljeni vse dni, ne samo na Valentinovo. 🙂

Lep zaljubljen pozdrav, Klavdija

 

 

sladke-petke.si