Poletna mineštra z rižem

V zadnjih tednih kuham na način, da odprem hladilnik in se odločim kaj bom ustvarila. Ker sem bila v soboto na tržnici, imam v hladilniku veliko sveže zelenjave, zato sem pomislila na poletno mineštro. Obožujeva jedi na žlico, tudi poleti. 🙂

Sestavine:

  • 1x čebula
  • 1x steblo zelene
  • 1x korenček
  • 1x sladek krompir
  • 1 zelena bučka
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 600ml paradižnikove omake
  • 600ml vode oz. zelenjavne jušne osnove
  • začimbe: sol, poper, lovorov list, origano, bazilika
  • 80g riža

 

Čebulo olupimo in nasekljamo. Ostalo zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo in narežemo na poljubne kose. V kozico dodamo brizg olivnega olja in nasekljamo čebulo. Na hitro popražimo, da postekleni, nato postopoma dodajamo zelenjavo, eno za drugo. Najprej zeleno in korenček. Sledi sladek krompir in šele na koncu bučke.

Ko je vsa zelenjava v kozici, dodamo žlico paradižnikovega koncentrata. Premešamo, v juho zlijemo paradižnikovo omako in enako količino vode oziroma zelenjavne jušne osnove. Začinimo s soljo, poprom, posušeno baziliko in origanom. Z začimbami bo naša mineštra dobila malce italijanskega pridiha. Nikakor ne pozabite dodati dveh lovorovih listov. Kuhamo deset do petnajst minut na zmerni temperaturi. Zadnji korak je dodajanje riža. V kolikor niste ljubitelji riža, ga po želji nadomestite s kakšnim drugim žitom ali testeninami. Bo pa mineštra odlično prav tako, če riž izpustite. Ko bo riž skuham, je mineštra pripravljena.

Postrežemo s kosom kruha. 😌

 

sladke-petke.si