Polnjeni polžki s tuno in špinačo

Priznam, da spadam med ljubitelje polnjenih testenin, ampak le, če so konkretno napolnjene in se kopajo v odlični omaki. Tokrat sem polžke napolnila z mešanico tune, špinače in graha ter jih položila v obilico smetanove omake, ki je bila obogatena s praženo čebulo, česnom, čilijem in muškatnim oreščkom. Odlična kombinacija in prava tolažilna hrana za mrzle dni.

Testenine v obliki malo večjih polžkov najdete v vsaki bolje založeni trgovini. Uporabimo lahko tudi kanelone ali katere druge testenine, ki jih je moč napolniti.

Na mojem blogu najdete tudi recept za polnjene testenine s skuto v paradižnikovi omaki. Recept najdete TUKAJ!

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • ščepec čilijevih kosmičev
  • 500ml smetane
  • muškati orešček
  • sol, poper
  • cca.12-15 polžkov
  • paket zamrznjene špinače ali paket sveže špinače
  • 80g graha (polovica konzerve)
  • 1 konzerva tune
  • 50g parmezana + 2 žlici drobtin

Priprava:

Čebulo in česen nasekljamo. Skupaj s čilijevimi kosmiči ju prepražimo na olivnem olju. V kozico vlijemo smetano in kuhamo par minut. Odstavimo in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Počakamo, da se omaka nekoliko ohladi.

 V tem času skuhamo testenine, v skladu z navodili na embalaži. Parmezan naribamo in ga  zmešamo zdrobtinami. Priprava nadeva je popolnoma enostavna, saj v posodo stresemo odcejeno tuno, ožeto špinačo, grah, sol, poper in žlico mešanice drobtin ter parmezana. V tej fazi priporočam, da nadev poskusite, da se prepričate, da je dovolj začinjen.

Sama sem pri nadevu uporabila zamrznjeno špinačo. Lahko pa uporabimo svežo, le da jo je potrebno predhodno obdelati po naslednjem postopku. V kozico dodamo žlico olivnega olja in očiščeno špinačo. Začinimo s soljo in poprom in kuhamo na nizki temperaturi par minut, dokler se špinača ne skuha oz. “pade skupaj”. Špinačo preložimo v posodo in počakamo, da se ohladi. Iz ohlajene špinače iztisnemo odvečno vodo in jo nasekljamo.

Pečico segrejemo na 180°C. Polžke izdatno napolnimo z nadevom. Moji so se od nadeva skoraj razpočili. Vi jih napolnite po želji, če jih boste polnili manj, skuhajte malce več testenin ali nadev, ki vam bo ostal primešajte smetanovi omaki. Ne pozabite, hrane ne mečemo vstran. 🙂

Napolnjene testenine zlagamo v posodo, ko porabimo ves nadev, jih prelijemo s smetanovo omako. Po vrhu potrosimo preostanek mešanice parmezana in drobtin.

Pekač potisnemo v pečico in pečemo med 20-30 minutami, dokler vrh ne postane zlatorjave barve.

Postrežemo s skledo solate. Pa dober tek. ❤️

sladke-petke.si