Prosena kaša s suhimi slivami

Kot otrok sem pri babici pogosto jedel proseno kašo s suhimi slivami. Kljub temu, da je sladka jed, smo jo imeli navadno za kosilo. S starostjo postajam(o) vse bolj nostalgični in osebno sem že nekaj časa želel te prosene kaše s suhimi slivami. Pri Klavdiji doma tega niso jedli na tak način, zato sem se moral pobrigati kar sam.

Sestavine za kašo:

  • 750ml mleka
  • 100g prosene kaše
  • 10-15 suhih sliv (po možnosti izkoščičenih)
  • 150ml sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • ščepec soli
  • Po želji: cimet, med, maslo,…

 

Mleko v kozici zavremo in pri tem nenehno mešamo, da se ne zgodi kakšna nesreča. Ga malo osolimo in dodamo proseno kašo. To kuhamo na zmernem ognju približno 30min. Po približno 15-20min v proseno kašo dodamo še sladkor, sladko smetano in suhe slive. Sam sem jih nekaj dodal kasneje, za drugačno teksturo.

Po pol ure oz. ko je kaša kuhana odstavimo. V kolikor postane pregosta, se lahko razredči z malo dodatnega mleka. Sam imam rad, kot čokolino, da žlica sama stoji po konci.

Po želji lahko zabelimo še z malo masla, dosladkamo, dodamo ščepec cimeta, medu,… postrežemo v skledčkah, ali pa kar v skupni skledi, kot smo to jedli nekoč, da je potešitev nostalgije maksimalna.

 

Pa dober tek!

 

 

Rok Kokalj