Prvi adventna nedelja in čokoladna tortica brez moke

Dve leti nazaj sem za vsako adventno nedeljo pripravila recept za preprosto tortico oz. kolač. Takrat je tudi nastal eden izmed bolj obiskanih receptov na strani, limonin kolač s kokosom. Recept najdete TUKAJ.

Letos sem se odločila, da to tradicijo obudim. Za prvo adventno nedeljo sem pripravila recept za čokoladno tortico brez moke z dodatkom ruma. Tortica je za odrasle, v kolikor jo bodo jedli otroci, rum enostavno izpustite. 😌 Tortica je zelo sočna in ekstremno čokoladna. Okusna in sočna ostane tudi naslednji dan.

Med peko tortica naraste, ampak se med hlajenjem sesede. Vrh tortice popoka, ampak ne skrbite, točno takšna mora biti.

Sestavine za tortico:

  • 200g temne čokolade
  • 200g masla
  • 4 jajca
  • 160g sladkorja
  • 100g mletih mandljev
  • šilce ruma
  • ščepec soli

Pečico segrejemo na 180°C, tortni pekač premera 24cm namastimo in obložimo s peki papirjem.

Čokolado in maslo nad vodno kopeljo stopimo. Stopljeno čokolado damo na stran in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake in polovico sladkorja z električnim mešalnikom zmešamo, da dobimo kremasto zmes. Vmešamo stopljeno čokolado, rum, mandlje in sol. Ne pretiravamo z mešanjem, le toliko da se sestavine povežejo.

Beljake in drugo polovico sladkorja stepemo v čvrst sneg. Z lopatico jim počasi vmešamo v čokoladno zmes. Zmes prelijemo v namaščen pekač in poravnamo vrh tortice. Položimo v segreto pečico in pečemo 30 minut. Tortico položimo na rešetko in počakamo deset minut, nato odstranimo tortni obroč. Počakamo, da se tortica ohladi. Pred postrežbo potresemo s kakavom in po želji postrežemo s kepico sladoleda ali stepene smetane.

sladke-petke.si