Regratovi rezanci

Ta teden smo ženske praznovale Dan žena, zato posvečam v prvi vrsti tokratno objavo ženski, katera mi je dala življenje. Pesem, mama je ena sama svet z njo se začne, pove vse. 🙂 Hkrati pa tudi vsem, ki čutite v kuhinji enako strast kot jaz. 🙂

Posebej spoštujem njene veščine v kuhinji ter na vrtu, kjer ji uspe vzgojiti dobesedno vse. Vedno me razveseli s kakšnimi domačimi jajci, kosom mesa ali kakšnim pridelkom iz svojega vrta. Letos sem se odločila, da bom v Halozah imela vrtiček, na katerem mi bo mama pomagala vzgojiti domačo zelenjavo. Vsekakor bo tudi to razlog, da bom večkrat odšla k njima na obisk, saj se okusni domači zelenjavi ne bom odrekla. Moška, oče in Rok sta se namreč letos lotila vzgoje čilijev, ki bodo namenjeni mojemu drugemu projektu pod imenom čilijeva marmelada.

Vrnimo se k naši najpomembnejši sestavini ta teden, regratu. V prešnji objavi najdete razloge zakaj je ta teden regrat kralj mojih objav. 🙂

Regrat ter mašina za testenine – regratovi rezanci? Dobra ideja. 🙂

Mislim, da sem domače testenine delala drugič, ampak sem z izdelkom kar zadovoljna. Tako, da domačo izdelavo nadaljujem. 🙂 Vaja dela mojstra. 🙂

Sestavine:

  • 700 g ostre moke
  • 250 g regrata
  • 6 jajc
  • ščepec soli

 

Najprej se lotimo priprave regrata. Na štedilnik pristavimo velik lonec vode in počakamo, da voda zavre, takrat ji dodamo ščepec soli ter regrat, vse skupaj malce premešamo ter počakamo tri minute. Regrat vzamemo iz vode ter vržemo v električni sekljalnik. Sekljamo tako dolgo, da nastane regratov pire. Izgleda zelo čudne zelene barve ter vonjave so malce neprijetne. 🙂 Pire sem pretlačila skozi cedilo, da moje testo ne bo vsebovalo kakšnih regratovih nitk ter da bo pire gladek kot mora biti.

Testo sem zmešala v multipraktiku. Najprej sem jajca dobro ražvrkljala ter jim dodala regrat. Moko, sol ter jajca, katerim je primešan regrat stresemo v posodo multipraktika in vključimo. Po parih sekundah bodo nastale drobtine ter kasneje večja kepa testa. Vse skupaj vzamemo iz multipraktika in z rokami obdelujemo še kakšni dve minuti, da nastane testo gladko in prožno. Zavijemo ga v prozorno folijo in za dobre pol ure shranimo v hladilnik.

Testo lahko razvaljate z valjarjem ali s strojčkom za testenine. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na več manjših kep. Razvaljali bomo vsako posebej. Vsako kepo malce potlačimo z dlanjo preden jo spustimo skozi strojček. Testo najprej spustimo skozi najširšo rezo na strojčku za testenine. Testo spustimo skozi vse reže strojčka. Ko boste testo spustili skozi zadnjo režo bo testo res že zelo tanko, zato bodite nežni s njim, da se vam ne strga.

Za široke rezance, katere sem delala sem testo razvaljala debelejše, kar pomeni, da ga nisem spustila skozi vse reže strojčka, zadnji dve sem izpustila. Razvaljane liste testa na koncu spustimo skozi njegovo rezalo in že dobimo čudovite široke rezance. V kolikor vaš strojček za testenine rezila ne vsebuje bo potrebno testo narezati s kuhinjskim nožem.

Regratove rezance sem posušila ter shranila v posodo, hranimo jih lahko do dveh mesecev. Ne verjamem, da bodo pri nama ostali tako dolgo. 🙂

V naslednjih objavah bom z vami delila dva recepta za okusni in hitri omaki za regratove testenine. Bili sta top. 🙂

Regratovi_rezaci-10

Regratovi_rezanci-3

Regratovi_rezaci-9

Regratovi_rezaci-7

Regratovi_rezaci-4

Regratovi_rezaci-5

Regratovi_rezaci-18

Regratovi_rezaci-19

Regratovi_rezaci-22

sladke-petke.si