Ričota s porom in grahom

Te dni si na svojih krožnikih želim le testenin in rižot. Tokrat je klasično rižoto zamenjala ričota. Glavni igralec je namesto riža postal ješprenj. V otroštvu smo pojedli ogromne količine ješprenja, zato priznam, da sem se ga izogibala kar nekaj časa. V zadnjem času pa ga obožujem, saj ni dober le v ričetu, ampak iz njega lahko pripravimo solato in ga dodamo raznim mineštram. Ričoto pa vsekakor priporočam, moja je pomladno zeleno obarvana.

Sestavine:

  • 1 srednje velika čebula
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • 2 pora
  • 200g ješprenja
  • jušna osnova
  • sol, poper, rožmarin
  • konzerva graha

Ješprenj namočimo v mrzlo vodo dan prej ali vsaj par ur pred pripravo. Pred uporabo ga odcedimo in ga splaknemo pod mrzlo vodo.

Kot pri klasični rižoti, je osnova italijanski soffritto (čebula, zelena in korenček). Zelenjavo očistimo in narežemo. V kozico dodamo olivno olje in na njem popražimo čebulo, korenček in zeleno. Takoj, ko se zmehčajo, v kozico dodamo še por. Premešamo in pražimo par minut. Nato dodamo ješprenj in zalijemo z jušno osnovo (razmerje 1:2) in dodamo začimbe. Kuhamo na zmerni temperaturi dobre pol ure oz. dokler se ješprenj ne zmehča. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z jušno osnovo.

Pet minut pred koncem dodamo v kozico odcejen grah in po potrebi dodatno začinimo. V kolikor boste uporabili zamrznjen grah, ga dodamo ričoti sočasno s porom.

Pred postrežbo na ričoto naribamo parmezan.

 

sladke-petke.si