Riževi rezanci s piščancem

Vsak dan se na poti v službo sprehodim mimo trgovine Thai Asia Shop, ki se nahaja na Dunajski cesti, blizu Astre. Bil je že čas, da zaidem vanjo in nabavim kakšno novo stvar, ki bo obogatila moj obrok. Prvotni namen je bil nakup začimbe za pripravo kimčija, ampak na koncu se je zraven začimbe znajdlo v moji košarici marsikaj drugega – od sojine omake, čilijeve paste, red curry paste in riževih rezancev, kateri so se izkazali kot odlični!

V kolikor se boste lotili priprave omenjene jedi vam priporočam obisk, saj boste v eni trgovini kupili vse sestavine. Cene so zelo ugodne, če jih primerjam z izdelki, ki jih navadno imajo v supermarketih, kjer je tudi izbira precej omejena.

Sestavine (za dve požrešni osebi):

1 večja rdeča paprika

1 večja zelena paprika

2 korenčka

2 mladi čebuli

1 srednja čebula

2 stroka česna

košček ingverja

svež čili

250 g riževih rezancev

400 g piščančjih filejev

sezamovo olje

olivno olje

sojina omaka

mleta makadamija (lahko uporabite tudi arašide)

Riževe rezance pripravimo po navodilih na vrečki. V posodo nalijemo mrzlo ali mlačno vodo ter v njej dobrih 45 minut namakamo rezance.

Piščančje fileje narežemo na poljubne koščke. Papriki ter korenček zrežemo na manjše koščke, ala julienne. Mlado čebulo ter čili na kolobarje.

Čebulo ter česen nasekljamo na čim manjše koščke.

Košček ingverja nastrgamo.

V vok ali ponev dodamo malce olivnega olja ter malce sezamovega olja, na katerem najprej popražimo piščančje rezine, pražimo tako dolgo, da piščančje rezine postanejo zlato rjave barve.

Ko so pečene jih vsipamo v drugo posodo ter pokrijemo s folijo, da se ne shladijo.

Lotimo se priprave zelenjave.

V vok dodamo malce sezamovega olja, na katerem najprej prepražimo čebulo, česen, ingver ter čili.

Naslednji korak je, da dodamo papriko ter korenček. Pri korenčku bodite pozorni, da ga ne narežete na predebele kose, saj bo drugače ostal surov.

Zelenjavo pražimo 10-15 minut na zmerni temperaturi, večkrat premešamo ter poskusimo. Zelenjava ne sme izgubiti barve, ostati mora hrustljava. Zadnjih par minut dodamo mlado čebulo.

Ko je zelenjava pripravljena, dodamo meso ter vse skupaj dobro premešamo. Vse skupaj malce podušimo, da se meso ter zelenjava poveže.

Na koncu dodamo samo še rezance ter sojino omako (3-5 žlic). Jaz sem dodala še polovico skodelice mlačen vode, da je jed bolj žmohtna. 🙂 Preden postrežemo preverimo ali je vse dovolj začinjeno.

Odstavimo in že je kosilo pripravljeno.

Za končni detail sem dodala še svež čili ter zmleto makadamijo. 🙂

Če ste ekstremni ljubitelj pekočega lahko vse skupaj nagradite še s čilijevo omako. Jaz za takšne ekstremne podvige nisem.

Definitivno jed, ki jo bom še pripravila, saj je OKUSNA, priprava zanimiva, naučimo se uporabo novih sestavim. 🙂 Tudi izgovora kje kupiti sestavine ni več. 🙂

 

sladke-petke.si