Rižota z morskimi sadeži

Še en recept iz poglavja poletje. 🙂 Če nam vreme ne dovoli uživati poletja, si ga lahko brez problema prinesemo na mizo. V morski hrani definitivno najbolj uživamo v poletnih mesecih. Moja prva rižota z morskimi sadeži. Priznam, da je morska hrana, s katero nisem najbolj vešča in pripravo raje prepustim možu. Tokrat mi ni hotel pomagati in me tako vzpodbudil, da se lotim priprave rižote. Verjemite, niso problem morski sadeži, ampak da bo riž primerno kuhan in ne razkuhan.

Pri pripravi sem uporabila zamrznjene sadeže, saj mi ni uspelo skočiti na tržnico. Iskreno sem mislila, da bo manj okusa po morju, ampak so se obnesli odlično. Priporočam tudi za čase, ko je težko dobiti sveže morske sadeže. Priporočljiva je uporaba ribje jušne osnove, ampak v kolikor je nimamo pri roki, uporabimo zelenjavno jušno osnovo. V skrajnem primeru pa se seveda lahko tudi poslužimo zelenjavne kocke.

Sestavine za 3-4 osebe:

  • 1 srednje velika čebula
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • olivno olje
  • 250g riža arborio
  • 400-500g zamrznjenih morskih sadežov
  • 2dcl belega vina
  • olivno olje
  • parmezan

Priprava rižote:

Morske sadeže predhodno odtalimo, odstranimo led in jih dobro osušimo s papirnato brisačko.

Na olivnem olju prepražimo na drobno narezano čebulo, korenček in zeleno. Ko se zelenjava zmehča dodamo riž in povečamo temperaturo. Riž se bo začel pražiti, zato je potrebno, da ga nenehno mešamo. Dodamo vino in kuhamo par minut, da alkohol izpari.

Dolijemo prvo skodelico jušne osnove in ogenj zmanjšamo. Pri nizki temperaturi kuhamo rižoto cca 20-25min, kateri postopoma dodajamo jušno osnovo IN POMEMBNO nenehno mešamo. Pri rižoti se navadno držimo razmerja 3 skodelici jušne osnove na 1 skodelico riža. Pet minut pred koncem vmešamo odtaljene in odcejene morske sadeže, katere predtem malce popražimo na koščku masla.

Pred postrežbo potresemo s parmezanom in postrežemo s paradižnikovo solato z mocarelo. Summer on the plate. ❤️

sladke-petke.si