Rogljički s šunko in sirom

Prvič sem se lotila priprave kvašenih rogljičkov, za nadev sem uporabila šunko in sir. Za prvič so bili moji slani rogljički več kot perfektni. Malce se mi je zapletalo pri rezanju testa, saj še nikoli do sedaj nisem delala rogljičkov.  Vidno na slikah, saj niso popolnoma enake velikosti. 🙂 Nič ne de, saj vse na koncu konča v naših trebuščkih.

Sestavine:

  • 500g moke
  • ščepec soli
  • 250ml toplega mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 paket suhega kvasa
  • 1 jajce sobne temperature
  • 30g masla
  • za nadev: šunka in sir
  • za premaz: jajce in začimbe ali sezam

 

Mleko vlijemo v ponev in pristavimo na štedilnik, da se segreje. Odstavimo in v posodo vsujemo suhi kvas in sladkor. Dobro premešamo in pustimo stati pet minut. 

Z električnim mešalnikom na nizki hitrosti zmešamo moko in sol. Postopoma v posodo dodajamo mlečno mešanico. Mešamo par minut, da se testo začne sprijemati.

Nato v testo dodamo jajce in stopljeno maslo ter mešamo pet minut, dokler testo ni mehko in gladko. Če bo testo preveč lepljivo, dodamo postopoma moko, nikakor ne pretiravamo, saj bodo drugače rogljički zbiti in trdi.

Testo damo v skledo, ki smo jo premazali z maslom in pokrijemo s plastično folijo. Pustimo, da vzhaja toliko časa, da se podvoji (pri meni je to trajalo dobro uro).

Ko se testo podvoji, ga prestavimo na rahlo pomokano površino in pregnetemo. Testo razdelimo na dva enaka dela in vsakega razvaljamo v obliko kroga. Krog z nožem razrežemo najprej na štiri dele, nato narežemo še na več manjših trikotnikov. Šunko in kos sira položimo na debelejšo stran testa, nato pa zavijemo v obliko rogljička. Rogljičke zlagamo na pekač obložen s peki papirjem. Pazimo, da bo med rogljički dovolj prostora, saj bomo med vzhajajnjem in peko narastli. Pekač pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati dobre pol ure. Pečico segrejemo na 180°C. Pred peko rogljičke premažemo s stepenim jajcem in nato začinimo z malce soli in zelišči ali sezamom.

Postavimo v pečico in pečemo 15 do 20 minut, dokler rogljički niso zlato rjavi. Počakamo deset minut, da se nekoliko ohladijo in postrežemo.

sladke-petke.si