Šamrole Mille Feuille z vanilijevo kremo

Šamrole so bile pred dobrimi desetimi leti moja prva sladica zraven čupavcev, ki mi je šla od rok in je bila božanskega okusa. Šamrole s smetano mi niso dobre in jih ne maram, saj so prazne in brez okusa. Iz tega razloga sem brskala po internetu kaj bi majbolj pasalo v slastno in hrustljavo šamrolo. in Preprosta vaniliejva krema, ki jo naredimo sami iz sestavin, ki se skrivajo v vsaki malce bolje založeni kuhinji. Iz listnatega testa testa ter vanilijeve kreme sem tokrat ustvarila dve različni, hitri in okusni sladici.

 

Šamrole ter mille feuille

Šamrole ter mille feuille

 

Za šamrole je potrebno imeti posebne modelčke, katere dobite v vsaki večji trgovini, v kateri imajo osnovne pripomočke za peko. Jaz imam dva različna modelčka, in sicer za večje šamrole ter mini šamrole. Mini šamrole sem tokrat delala prvič in moram priznati, da se prav čudovito priležejo k popoldanski kavici.

Sestavine:

  • zavitek listnatega testa (ne vem če kdo dela listnato testo doma glede na to kako poceni ga lahko kupimo in prihranimo obilo časa)
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 2 jajci
  • 7 žlic sladkorja
  • 3 žlice moke
  • pol litra mleka (iz pol litra mleka lahko naredite kreme za 16 velikih šamrol)

 

Najprej pripravimo šamrole. Listnato testo razvaljamo, v kolikor nismo kupili že razvaljanega. Testo narežemo na približno 8 trakov (po mojih izkušnjah iz enega zavitka listnatega testa naredimo 8 velikih šamrol, lahko tudi več v kolikor boste delali tanjše trakove). Za mini šamrole je potrebno vsak trak prerezati še na polovico. Pazljivo trakove ovijemo okrog modelčkov in šamrole položimo na pekač obložen s peki papirjem. Bodite pazljivi, da ne bodo preblizu, saj testo med peko naraste. Pečemo na 200 stopinjah dobrih 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po parih minutah je potrebno šamrole vzeti iz modelčkov. Tukaj vam res priporočam, da ne čakate, da bodo mrzle, saj jih potem nikakor ne boste spravili dol. Jaz si pomagam, da z modelčkom potolčem ob pekač, da odstopijo. Do sedaj večjih problemov z odstranjevanjem nisem imela.

Mini šamrole

Mini šamrole

 

Med peko šamrol se lahko lotite priprave kreme. Pol litra mleka vlijete v kozico in na štedilniku segrejete do rahlega vretja. Jajca, vanilijev sladkor, moko in sladkor zmešate v gladko maso. Ko mleko zavre ga odstavite in vanj vlijte jajčno maso. Posodo pristavite nazaj na štedilnik in z metlico vmešajte maso. Potrebno je biti precej hiter, priprava je podobna pripravi pudinga, paziti je potrebno, da ne nastanejo grudice. Po parih minutah, ko se bo vanilijeva krema zgostila jo lahko odstavite in počakate, da se ohladi. Do uporabe jo pokrijte s prozorno folijo, da se nanjo ne nardi skorja.

 

Šamrole

Mini šamrole

 

Vrečko za dresiranje napolnite s kremo ter napolnite šamrole. Prvič sem jaz poskušalan napolniti šamrole z žlico in sem naredila precej svinjarije, vendar je mogoče tudi brez dresirne vrečke, v kolikor z njo ne razpolagate. Tako so naše velike in male šamrole pripravljene. V kolikor ste pripravljeni še dodatno umazati kuhinjo lahko šamrole polijete s stopljeno čokolado ali samo s sladkorjem v prahu.

 

Šamrole

Mini šamrole

 

Pripravila sem tudi, meni osebno zelo lepe, mille feuille, Napoleone ali pecivo tisočih listov. Gre za zelo hrustljavo, rahlo in večplastno pecivo iz listnatega testa, katero je obloženo s kremo. Idejo za te prefinjene mille feuille sem dobila od londonske kuharice in blogerke Rachel Khoo.

Za pripravo mille feuille sem potrebovala zavitek listnatega testa, robove le-tega sem poskušala čim bolj ravno obrezati, da sem lahko pripravila pravokotnike (4cmx10cm). Pri oblikovanju pravokotnikov si vsekakor pomagajte z ravnilom. Iz polovice listnatega testa pripravimo 12 pravokotnikov, kar bo zadoščalo za 4 mille feuille.

 

Mille feuille

Mille feuille

 

Pravokotnike položimo na pekač obložen s peki papirjem. Enako kot pri šamrolah pazite, da je med njimi dovolj prostora. Vsak pravokotnik rahlo namažemo s stepenim jajcem ter potrosimo s sladkorjem v prahu. Nato jih pokrijemo s peki pairjem ter prekrijemo s pekačem, kateri bo preprečil, da testo naraste. Lističe pečemo 30 minut na 180 stopinjah.

 

Mille feuille

Mille feuille

 

Na listič nabrizgamo vanilijevo kremo. Tukaj se sami odločite ali boste naredili lepe vzorčke, jaz sem nabrizgati dve vrstici vanilijeve kreme v manjših kupčkih. Pokrijemo z lističem, ponovno nabrizgamo kremo in položimo še zadnji listič. Mille feuille potrosimo s sladkorjem v prahu.

Jaz sem na par Napoleonov položila na rezine narezane slive oziroma jih položila na vanilijevo kremo pred zadnjim lističem. Tukaj si dajte duška, še posebej bi pasale v mille feuille sveže maline oziroma borovnice.

 

Mille feuille

Mille feuille

 

Dve sladici iz listnatega testa ter vanilijeve kreme, pripravljene hitro ter odličnega okusa. Dobro sladkanje. 🙂

 

Klavdija, Sladke petke

sladke-petke.si