Šamrole z vanilijevo kremo

Šamrole, so bile pred petnajstimi leti moja prva sladica, za katero bi rekla, da mi je šla od rok in je bila božanskega okusa. Nikoli nisem bila ljubiteljica šamrol s smetano, saj so prazne in brez okusa. Iz tega razloga sem brskala po internetu, kaj bi najbolj pasalo v slastno in hrustljavo šamrolo. In odgovor je vanilijeva krema, ki jo naredimo sami iz sestavin, ki se skrivajo v vsaki malce bolje založeni shrambi.

Za šamrole je potrebno imeti posebne modelčke, katere dobite v vsaki večji trgovini, v kateri imajo osnovne pripomočke za peko. Jaz imam dva različna modelčka, in sicer za večje šamrole in mini šamrole.

Sestavine:

  • 2 zavitka kupljenega listnatega testa
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 2 jajci
  • 6 žlic sladkorja
  • 3 žlice moke
  • vanilijeva pasta
  • pol litra mleka (iz pol litra mleka lahko naredite kreme za 16 velikih šamrol)

Priprava šamrol:

Listnato testo razvaljamo, v kolikor nismo kupili že razvaljanega. Testo narežemo na približno 8 trakov (po mojih izkušnjah iz enega zavitka listnatega testa naredimo 8 velikih šamrol, lahko tudi več v kolikor boste delali tanjše trakove). Za mini šamrole je potrebno vsak trak prerezati še na polovico. Pazljivo trakove ovijemo okrog modelčkov in šamrole položimo na pekač obložen s peki papirjem. Bodite pazljivi, da ne bodo preblizu, saj testo med peko naraste. Pečemo na 200°C dobrih 15-20 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po parih minutah obvezno šamrole odstranimo iz modelčkov. Priporočam, da ne čakate, da se šamrole ohladijo, saj jih potem nikakor ne boste spravili dol. Jaz si pomagam, da z modelčkom potolčem ob pekač, da odstopijo. Do sedaj večjih problemov z odstranjevanjem nisem imela.

Priprava kreme:

Pol litra mleka vlijemo v kozico in na štedilniku segrejemo do rahlega vretja. Jajca, sladkorja (vanilijev in navaden sladkor) ter moko zmešamo v gladko maso. Ko mleko zavre ga odstavimo in vanj vlijemo jajčno maso. Posodo pristavimo nazaj na štedilnik in z metlico vmešamo maso. Potrebno je biti precej hiter, priprava je podobna pripravi pudinga, saj je potrebno paziti, da ne nastanejo grudice.

Po parih minutah, ko se bo vanilijeva krema zgostila, jo odstavimo in počakamo da se ohladi. Do uporabe jo pokrijemo s prozorno folijo, da se nanjo ne naredi skorja.

Ko bodo šamrole in krema ohlajene, se lotimo polnjenja. Vrečko za dresiranje napolnimo s kremo in vsako šamrolo posebej napolnimo. Pred postrežbo šamrole potresemo s sladkorjem v prahu.

sladke-petke.si