Šarkelj iz orehov in kakava

Pred veliko nočjo iz naših domov diši po orehovi potici. Ni pa potica edina sladica, ki jo lahko pripravimo iz orehov. Sama sem ta vikend združila okus kakava in orehov. #njami

Sestavine:

  • 6 jajc
  • 150g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 1 lonček olja
  • 2 jogurtova lončka kisle smetane
  • 2 jogurtova lončka moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 jogurtov lonček kakava
  • 200g mletih orehov
  • rum (po želji)

Z električnim mešalnikom zmešamo jajca, vanilijevo esenco in sladkor. Mešamo dobrih pet minut, da se masa podvoji. Nato počasi prilivamo rastlinsko olje.

Ko se olje spoji z jajčno zmesjo dodamo kislo smetano in predhodno premešane suhe sesstavine (moko, pecilni prašek, kakav in zmlete orehe). Z lopatico premešamo, da se sestavine združijo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj in namastimo pekač. V kolikor pekača za šarkelj nimate lahko uporabite podolgovat pekač ali pravokotni pekač in pecivo narežete na pravokotne rezine.

Šarkelj pečemo 40 minut. Predno ga vzamemo iz pečice z zobotrebcem preverimo, da je pečen. Minimalno pet minut naj počiva v pekaču, nato ga vzamemo ven in položimo na mrežo ter pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se ohladi.

Naslednji korak je priprava čokoladnega preliva, za katerega potrebujemo 150ml sladke smetane in 80g temne čokolade. Sladko smetano vlijemo v kozico in jo pristavimo na štedilnik. Na zmerni temperaturi smetano segrejemo. Pozor: smetana ne sme biti pretirano vroča, in nikakor ne sme zavreti.

Ko bo dovolj topla jo odstavimo iz štedilnika in vanjo dodamo na koščke narezano čokolado. Navado imam, da vse skupaj pustim kakšnih par minut, šele nato začnem z mešanjem. Mešamo tako dolgo, da dobimo svetlečo kremo.

Kolač preložimo na servirni krožnik in ga polijemo s čokoladno kremo ter potrosimo z zmletimi orehi.

sladke-petke.si