Skutno limonina tortica

V spodnji objavi z vami delim recept za skutno limonino torto, ki sem jo pripravila možu za rojstni dan. Sem kar malce odlašala z dodajanjem skute v kremo, ampak moram priznati, da je tole ena izmed mojih boljših tort. Torta je osvežilna in lahka, človek brez slabe vesti poje tudi dva kosa. 🙂

Sestavine za biskvit:

  • 2 jajci sobne temperature
  • 60g sladkorja
  • 50g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 20g mletih lešnikov

Postopek priprave biskvita:

Pečico segrejemo na 180°C. Tortni pekač premera 18cm namastimo in obložimo s peki papirjem. Moko s pecilnim praškom presejemo.

Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. V naslednjem koraku z lopatico postopoma primešamo moko in mlete lešnike (lahko uporabimo tudi mandlje, orehe, pistacije). Maso prelijemo v namaščen pekač in pečemo 10-15 minut. Torto iz pekača prestavimo na rešetko in počakamo, da se ohladi.

Sestavine za kremo:

  • 200g skute
  • 2 žlici kisle smetane oz. čvrstega jogurta
  • 60g sladkorja v prahu
  • sok in lupinica ene limone
  • 400g sladke smetane
  • paket lističev želatine

Skuto, kislo smetano, sladkor v prahu, lupinico in sok limone 🍋 zmešamo. Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi deset minut. Nato jih ožamemo in na štedilniku na nizki temperaturi razpustimo oz. razstopimo v mikrovalovni pečici (30sekund je dovolj). Stopljeni želatini (ne sme biti vroča) primešamo dve žlici skutne kreme. S tem izenačimo temperaturo želatine s temperaturo kreme in se izognemo grudicam. Želatino vmešamo v skutno kremo. Na koncu primešamo v kremo še stepeno sladko smetano.

Za navlažitev biskvita potrebujemo mešanico soka limone in čajno žličko sladkorja v prahu. Biskvit položimo na tortni podstavek in ga navlažimo z limoninim sokom. Okrog biskvita damo tortni obroč, vendar ga ne stisnemo k biskvitu kot ponavadi, saj želimo, da je biskvit skrit v notranjost torte (cca. 1 cm od biskvita naj bo obroč).

Kremo prelijemo preko torte in s podstavkom rahlo udarimo ob pult, da uničimo mehurčke v kremi in poravnamo vrh z lopatico. Shranimo v hladilnik dokler se krema ne strdi.

Torto vzamemo iz hladilnika in jo na pultu pustimo deset minut. Ko se bo nekoliko segrela, bo lažje odstraniti obod. Ker pri pripravi nisem uporabila acetatne folije (vi jo uporabite, če jo imate), grem najprej z nožem naokrog torte, da se krema loči od oboda. Obod odstranim in se lotim okrasitve torte. Za okrasitev zmešamo 2 žlici maskarpone sira in lupinico polovice limone. Kremo damo v brizgalno vrečko in nabrizgamo po robu torte. Uporabimo lahko tudi stepeno sladko smetano. Sredino po želji okrasimo z lupinico limone in narezano meto.

sladke-petke.si