Skutno pecivo s češnjami

Pretekli teden je mož iz Nove Gorice prinesel okusne rdeče češnje, zato je bilo potrebno iz njih nujno speči sladico. Bilo jih je preveč, da bi jih pojedla. Razmišljala sem o kuhanju češnjeve marmelade, ampak ker vem da bodo češnje kmalu dozorele tudi pri nas v Halozah, sem to opravilo prestavila na takrat. Namesto tega je nastal češnjev zavitek (žal sva ga pojedla preden bi pristal na fotografiranju) in skutno pecivo s kokosom in češnjami. Recept za slednje najdete v nadaljevanju.

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 150g sladkorja
  • 150g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 500g skute
  • 60g kokosa
  • 250-300g češenj
  • 1/2 žlice krušnih drobtin
  • za posip: sladkor v prahu

Pečico segrejemo na 180 stopinj in namastimo tortni model premera 22-24cm.

Z električnim mešalnikom zmešamo sladkor in jajca. Dodamo skupaj s pecilnim praškom presejano moko, skuto in kokos. Dobro premešamo in prelijemo v namaščen pekač. Po vrhu razporedimo izkoščičene češnje, ki smo jih pred tem posuli z drobtinami. S tem preprečimo, da bi češnje med peko potonile v pecivo, prav tako ne bodo spustile vode med peko in po nepotrebnem vlažile biskvita.

V segreti pečici pečemo 45 minut. Preden vzamemo pecivo iz pečice naredimo preizkus z zobotrebcem.

Počakamo pet minut in pazljivo odstranimo tortni obroč. Pred postrežbo poskrbimo, da se kolaček v celoti ohladi. Izdatno posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

sladke-petke.si