Smejoči bagli

Bagli, tako imenovani kruhki z luknjo v sredini, ki so primerni za zajtrke ali brunche. Sama sem jih prvič pripravila in vsekakor ne zadnjič. Ko pomislim na bagel, se spomnim ameriških filmov, kjer v kavarnah naročijo svež bagel s kremnim sirom in lososom. Odlična kombinacija. 😍

Sestavine za bagle:

  • 500g bele moke
  • paket suhega kvasa (7g)
  • 300ml mlačne vode
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 beljak
  • za posip: semena

 

V posodi zmešamo moko, sladkor in sol. Kvas najprej zmešamo z mlačno vodo in ga prelijemo preko suhih sestavin. Zamesimo v grobo testo.

Testo zvrnemo na pomokano površino in gnetemo, da dobimo gladko in prožno testo. Posodo rahlo naoljimo in vanjo damo pregneteno testo, pokrijemo s plastično folijo in vzhajamo na dvojno prostornino. Sama rada uporabim stekleno, da od strani vidim kako kvas deluje. To traja  približno uro in pol.

Po tem, ko testo vzhaja na dvojno površino ga zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in razdelimo na 10 delov. Vsako posebej oblikujemo v kroglice. Kroglice polagamo na obložen pekač in jih pokrijemo s plastično folijo. Pustimo jih počivati dobre pol ure, da se malce napihnejo. Nato se lotimo oblikovanja luknjice. S pomokanim prstom na sredini vsakega bagla naredimo luknjico in rahlo vrtimo, da se testo raztegne. Odlagamo jih na pomokan pult. Ko končamo jih pokrijemo s krpo in pustimo dobre pol ure, da malce počivajo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V večji posodi segrejemo do gretja vodo, v katero dodamo žličko sode bikarbone. Ko voda zavre vsak bagel položimo v vodo za eno minuto (30 sekund na vsaki strani). Pokuhane bagle polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Pri tem pazimo, da jih odcedimo preden jih položimo na pekač.

Ko zadnji bagel pokuhamo jih namažemo z ražvrkljanim beljakom in potrosimo s sezamom. V kolikor želite sladke bagle, nadomestite sezam s cimetom.

Pečemo 25 minut, da dobijo zlato barvo. Vroče preložimo iz pekača na mrežico in pustimo, da se ohladijo. V kolikor ne boste vseh pojedli jih ovijte v plastično folijo in alufolijo ter zamrznite. V zamrzovalniku zdržijo dobra dva meseca.

 

sladke-petke.si