Sobotni brunch

Brunch – zame je to tako imenovan pozni zajtrk ali zgodnje kosilo, na katerem ne strežemo goveje juhe. 🙂 Večinoma časa jem brunch in ne zajtrka, saj sem velika zaspanka in se čez vikend navadno zbudim takrat, ko je čas za pripravo kosila. 🙂

Na sobotni brunch, ki je bil moj prvi, vsekakor pa ne zadnji so bile povabljene prijateljice zaročenca. Ja, nekako ni tipičen moški, ki se druži samo z moškimi in poseda pred tv-jem ter gleda nogometne tekme in pije pivo . Si pa tudi ne predstavljam kako bo izgledala njegova fantovščina. Mogoče bi bilo smiselno, da zamenjama vloge in ima on dekliščino jaz pa fantovščino. 🙂

image3

Pripravljena miza

Na sobotnem brunchu je bila miza bogato obložena in na njej niso bila samo kupljena živila, ampak sem tudi sama spekla slasten kolač z marmelado in kislo smetano, recept sem vzela iz darila, ki mi ga je prinesla božička, in sicer Sladka Anina Kuhinja avtorice Ane Kristanc Žontar. Knjigico toplo priporočam, saj je polna slastnih receptov, predvsem hitrih in preprostih. Omenjena knjiga mi je od vseh treh, ki jih moja knjžnica pripomore najbolj všeč, saj je tudi stilsko zelo dovršena, fotografije so čudovite, pisava je tako prefinjena. Se pozna, da je Ana izdala že nekaj knjig in se iz omenjenega veliko naučila.

Recept za kolač:

  • 5 jajc
  • 12 žlic sladkorja
  • 3 žlice mletih lešnikov (tukaj sem jaz uporabila mlete mandlje)
  • 9 žlic moke
  • 9 žilc sončničnega olja
  • 12 žlic mleka
  • ščepec soli
  • 1 vrečka pecilnega praška

 

Nadev:

  • kisla smetana ter slivova marmelada (pustite domišljiji prosto pot in uporabite kakšno drugo marmelado).

 

Beljake ločimo od rumenjakov. V posodo z rumenjaki stresemo sladkor in stepamo 10 minut, dokler zmes ne postane penasta in svetlo rumene barve. Dodamo olje, mlete lešnike/mandlje, sol in mleko. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo v posodo in vse sestavine z lopatico nežno premešamo. Iz beljakov stepemo sneg. Počasi ga vmešamo v maso.

Pečico segrejemo na 180 stopinj, pekač (jaz sem uporabila pekač, ki ga uporabljam za peko marmornega kolača) obložimo s peki papirjem in ga dobro namastimo.

Maso zlijemo v pekač in damo za 30-35 minut v pečico. Kako vemo, da je pečen? Preizkus z zobotrebcem. 🙂

Pečen kolač prevrnemo iz pekača in počakamo, da se ohladi, da ga lahko prerežemo po dolžini. Ohlajenega premažemo s kislo smetano ter marmelado. Ne s kislo ne z marmelado ne skoparite, da bo dovolj nadeva in bo kolač samo še bolj slasten. Posujemo ga s sladkorjem v prahu.

image1

Kolač z marmelado ter kislo smetano

Ne smem samo sebe hvaliti, da ne bo izgledalo, da sem vse sama pripravila. Rok je pripravil slastne sendvičke iz tortilj, ki so bile bogato obloženo s šunko, sirčkom ter raznovrstnimi namazi (spodaj slikca kako so izgledale preden jih je zmanjkalo). Meni je pred prihodom gostij pripravil posebno, in sicer s Poli salamo, ki je moja najljubša. 🙂

image2

Sendvički iz tortilj s šunko, sirom ter raznovrstnimi namazi

image1-3

Popoldanski počitek in užitek ob kolaču ter kavi

Namen moje objave je nasvet, da si vzamite čas za ljudi, ki jih imate radi ali imajo radi vas. Skupaj se poveselite oziroma podružite na način, ki ustreza samo vanj.

XOXO, Sladke Petke s Klavdijo

sladke-petke.si