Solata z grahovim pestom

Poletje je pravšnji čas za hladne solate, ki jih lahko ponudimo kot prilogo ali pojemo kot samostojno jed. Obožujem testeninske solate, zato vedno poskušam nove variant. Pred časom sem na internetu naletela na recept za grahov pesto, ki ga bo kmalu po vrtovih, v izobilju. V sam pesto sem dodala še par listkov sveže mete, ki je letos zasedla moj balkon.

Za izdelavo tega pesta potrebujemo sledeče sestavine:

  • 500g graha (zamrznjen ali svež)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 50g naribanega parmezana
  • sol in poper
  • 1 strok česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • pest sveže mete

V kolikor uporabimo zamrznjen grah, ga je potrebno najprej skuhati v vreli slani vodi, slabih pet minut. Izperemo s hladno vodo in dobro odcedimo.

Sestavine vržemo v multipraktik in jih zmeljemo, dokler ne dosežemo željene konsistence in okusa. Poskusimo in po potrebi začinimo.

Na štedilnik pristavimo kozico z osoljene vodo. Ko voda zavre, v krop stresemo testenine in jih kuhamo tako dolgo, kot je to označeno na embalaži. Odcedimo in počakamo, da se nekoliko ohladijo. Nato testenine zmešamo s pestom, količino pesta prilagodimo našim željam. Shranimo v hladilnik za najmanj pol ure, ponudimo kot samostojno jed ali kot solato zraven žar dobrot.

Pesto lahko uporabimo tudi kot omako za testenine, piščanca, kot dip za tortilja čips ali kot preliv za bruskete. Omenjeni pesto lahko zamrznemo v plastičnih posodah do treh mesecev.

sladke-petke.si